Hej, jag undrar vad det beror på att vi ibland, när vi har använd en del vatten på kort tid, får dåligt vattentryck? I hydroforen, som är på 300 liter, visar det lilla röret på utsidan att det är cirka halvfullt men ändå står tryckmätaren på cirka 0,5. Annars går till- och från-slagen på cirka 1,8 respektive 4,0. Något felinställt någonstans? Beror det på för lite vatten i brunnen? I så fall undrar jag vad hydroforen har för uppgift (jag trodde den skulle fungera som en extra "vattenreservoar" så att vi har den mängden + brunnen att tillgå). Vi har en manschett i brunnen på cirka 25 meter p g a ytvattenläckage. Brunnen är cirka 70 meter djup, bergborrad. Diameter cirka 14 cm.

Tacksam för alla svar och förklaringar.

/Peter
 
Låter som att ni har dålig tillrinning i brunnen.
 
Börja med att fylla på mera luft. Har du så att du kan fylla med kompressor?
Är det slut på vatten i din brunn hade motorskyddet på pumpen löst ut.
 
gadeberg skrev:
Börja med att fylla på mera luft. Har du så att du kan fylla med kompressor?
Är det slut på vatten i din brunn hade motorskyddet på pumpen löst ut.
Han får ju inte upp trycket vilket ju går snabbare med för lite luft i tanken.
Sen förstår jag inte varför motorskyddet skulle lösa om tillrinningen är liten? Det orsakar ju inte någon hög last på motorn.
 
Blir det slut på vatten i brunnen snurrar pumpen lättare och motorskyddet kommer inte att lösa ut, i alla fall inte förrän avsaknaden av vattenkylningen får lagren att rasa.
 
Om någon orkar, skulle ni gärna få förklara i detalj hur det fungerar med en hydrofor i ett hus med egen brunn. När kommer vattnet man spolar från hydroforen och när kommer det från brunnern? Vad händer i systemet vid frånslag respektive tillslag? Hur samverkar hydrofor och pump? Om det är slut vatten i brunnen men vatten finns i hydroforen - märker man det på något sätt (om allt s a s är som det ska)? Vilken funktion har motorskyddet?
Fakta: brunn 70 meter med djupvattenpump. Manschett på 25 meter p g a ytvattenläckage. Tryckvakt i groventrén precis bredvid hydroforen (som alltså är på 300 liter). Dessutom en liten hydropress (bredvid inkommande vatten) som på något sätt ska ta upp stötarna så att inte tryckvakten slår konstant. Anledningen till det är att från inkommande vatten går ett kopparrör över en ytterdörr till platsen där hydroforen står (se bild). Kopparröret går från inkommande vattnet nere till höger i bilden, över dörren till hydroforen till vänster. Bara ett rör kopplat till hydroforen. Det är alltså genom samma rör som vatten både går in och ut ur hydroforen.

Tack på förhand till den eller de som orkar svara.
 
  • Grovis.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett sådant system du har består av tre vitala delar - pumpen, hydroforen och pressostaten.
Pump - närmare förklaring onödig.
Hydrofor - en helt passiv tank med luft och vatten i.
Pressostat - en tryckstyrd strömbrytare med ett lågt tillslagstryck och ett högt frånslagstryck.
I grunden fungerar det så att om du öppnar en kran kommer det att tryckas ut vatten ur hydroforen tills trycket i hydroforen blir så lågt att pressostaten slår till och startar pumpen. Om nu pumpen har högre kapacitet än det flöde du tar ut ur kranen och det finns vatten kvar i brunnen så kommer pumpen att bygga upp tryck i hydroforen tills det blir så högt att pressostaten slår ifrån. Fortsätter du nu att tappa vatten så kommer trycket i hydrofroen att sjunka igen, pressostaten slå till osv. Om vattnet kommer från pumpen eller hydroforen medans pumpen går är endast en fråga om hur rören är dragna - genom hydroforen eller med hydroforen på ett avstick. Det spelar ingen roll - funktionen blir samma ändå.
Hydroforens uppgift är alltså att jämna ut trycket så att pumpen inte behöver starta så fort du tar ut vatten. En viktig grundläggande sak att ha klart för sig för att förstå hur det här fungerar är att vatten är inkompressibelt, det går alltså inte att trycka ihop. Om du så tar ut ett glas vatten ur kranen skulle pumpen behöva starta för att få ut vatten om inte hydroforen med sin luftblåsa tryckte ut vatten.

Tar vattnet slut i brunnen kommer pressostaten slå till, pumpen kommer att gå, men det kommer aldrig bli något tryck. Alltså kommer du att få sämre och sämre tryck i kranen tills hydroforen också är tom, eller i alla fall tills trycket i den är samma som trycket utanför. Om du inte får ut något vatten fast hydroforen är halvfull så borde du kunna ha mer luft i hydroforen. Observera att om den kranen du försöker ta ut vatten genom sitter 5m högre än hydroforen så kommer du inte få något vatten även fast trycket i hydroforen är 0,5bar, eftersom 5m vattenpelare motsvarar 0,5 bars tryck.

Motorskyddet är en typ av säkring som är konstruerad att används just till motorer. Den känner av om strömmen till motorn blir för hög.
 
  • Gilla
Jackeswe och 1 till
  • Laddar…
Komplettering: I en hydrofor är alltså vattnet och luften i kontakt med varandra. Det medför att det alltid följer med lite luft ut med vattnet och att luft då och då behöver fyllas på. Annars hamnar man i det läge där du är nu, att vattenmängden i hydroforen utnyttjas dåligt (förutom då problemet med att pumpen inte heller bygger mer tryck). Enklast är det att göra det med en kompressor. Annars behöver hela hydroforen tömmas på vatten. Sitter lägsta tappstället högre än hydroforen bör du definitivt fylla luft med kompressor, se ovan om vattenpelare och tryck. Det här löser alltså inte problemet med att inget vatten kommer från brunnen, men du kan utnyttja mer av vattnet i hydroforen med mer luft.
 
  • Gilla
Jackeswe
  • Laddar…
prybe
Och i din anläggning sitter det en ventil i toppen på hydroforen där du kan "pumpa" in luft.
 
Oj, tack så mycket för ett grymt svar!
Fråga om påfyllning av luft: vi har en nippel på toppen av hydroforen (bilderna. Kan man fylla på bara "lite på känn" eller finns det en risk att man fyller på för mycket? Kan jag fylla på rakt av nu, eller måste jag göra något innan? Hur ska man veta när man har fyllt på lagom? Är det manometern på utsidan man ska titta på eller måste man koppla på en manometer till nippeln?

OM det nu är så att vi har väldigt lite luft i hydroforen, kan det förklara att manometern vid inkommande vattnet (det finns även en på hydroforen och oftast, men inte alltid, visar de samma) inte kommer upp över cirka 0,5 även om vi har vatten i brunnen? Eller, om det är lite luft i hydroforen men bra med vatten i brunnen - hur "borde" det då uppträda?

Vi hade, som sagt, dåligt tryck i går kväll och slog då av pumpen över natten. I morse när vi slog på pumpen igen fyllde det på med tryck (samt att det bubblade och levde om i rören) och trycket gick upp till cirka 4. Sedan använde vi vatten som vanligt - inget onormalt - men ändå tappade vi tryck efter en stund.
Finns det flera tänkbara orsaker till detta?

Förlåt alla frågor, men det är en "ny" värld för mig och jag försöker förstå samband, orsak och verkan.

Pust.
 
Ytterligare en fråga: att pumpen eventuellt inte bygger tryck - är det kopplat till ev. lite luft i hydroforen eller pekar det på något annat problem? I så fall vad? Pumpen är ny sedan cirka ett halvår.
 
Om det är gott om vatten i brunnen, och inte något annat fel på pumpen eller så så är det som händer vid för lite luft att pumpen startar onödigt ofta. Men du måste komma till nästan ingen luft alls innan det verkligen slutar fungera.

Om man inte fyller med kompressor så brukar man göra så att man öppnar en avtappningskran under hydroforen så den blir helt tom på vatten (och därmed full med luft vid atmosfärstryck) Sedan stänger man allt och låter pumpen fylla på vatten. Vid 1 bars övertryck är det hälften vatten, hälften luft i hydroforen, vid 2 bar 2/3delar vatten 1/3 luft osv. Med ganska normala på och avslag, till 2 bar, från 4 bar, så ska alltså nivån pendla mellan 2/3 och 4/5 vid normal drift. Men när det som i ditt fall blir slut på vatten så borde nivån varit nära 0 i hydroforen.

Fyller man med kompressor så kan man göra det under drift och då stänger man av pumpen, släpper ut vatten så nivån blir lagom, säg sådär 2/3 vatten och blåser sedan i luft till rätt tryck för den nivån (2bar). Avsluta med att slå på pumpen igen. När man känner sin anläggning så kan man fylla på lite luft direkt utan att stänga av eller mäta något. Tillfälligt blir ju trycket då högre än normalt, men så fort någon förbrukar vatten så ordnar det sig. Man lär sig ungefär hur mycket luft som förbrukas. Står hydroforen lågt kan man blåsa i extra luft motsvarande 1bar per 10 meter under förbrukarna. Det är å andra sidan inget bra om trycket i hydroforen är över 0bar när det är slut på vatten. Då åker det ut tryckluft i ledningarna om vattnet tar slut.
Det borde inte gå åt så mycket luft i din anläggning som har hydroforen på avstick. Har man hydroforen för luftning av vattnet så går det åt en massa luft...

Men som sagt, för lite luft är inte ditt huvudproblem utan bara något som gör att du kan krama ur några liter vatten till ur hydroforen och spara något år i livslängd på pumpen. För den trivs bäst med få starter och stopp.
 
  • Gilla
Fisotto
  • Laddar…
Okej. Det måste vara något fel på pumpen eftersom trycket inte byggs upp, oavsett om pumpen är på, om den är avslagen via att koppla ifrån säkringarna eller genom att stänga av motorskyddet. (Förresten, på motorskyddet finns en lampa. Om den lyser - jobbar pumpen då? Eller vad betyder den lampan, tro?)
 
Mät upp strömmen som går till pumpen så kan du se om den arbetar som den ska, mät ström och spänning på alla faser om det är en trefaspump.
 
Vi har haft pumpen avstängd i princip hela dagen - bara testat lite då och då - och när jag nyss slog på den rasslade det till och bubblade, hydroforen fylldes på och mätaren gick upp från cirka 1 till cirka 2,6, varpå allt ljud inifrån rören och hydroforen upphörde. Ingen kran var på, ändå jobbade pumpen (antar jag, eftersom lampan på motorskyddet inne i groventrén lyste). Jag stängde av pumpen igen.
Dessutom verkar det vara så här: utan att någon kran är på (och att pumpen alltså är avslagen) sjunker trycker lite, lite hela tiden. Inte direkt synbart om man tittar på mätaren, men går man ifrån några minuter och återvänder så har det rört sig neråt. Just nu är det på strax över 2 (alltså lite ovanför tillslagsnivån).
Pratar vi läckage?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.