Vi bygger ett hus och anlitade en firma att gjuta grunden. Det visade sig att den är "vågig" och det skiljer 5-6 mm på ca 1,5 meterpå vissa stållen. Han flytspacklade golvet och la klinker, men det skiljer upp till 4 mm på vissa plattor. Golvet ser inte bra ut och det blir en mer kostnad på ca 10.000 kr. Finns det normer på hur mkt det får skilja på en gjuten platta. och vem ska betala spacklingen?
 
Grunden kan iofs vara ganska ojämn, men den kakelsättaren skulle inte jag ge full betalning iaf. Flytspackel kan man spackla upp många millimeter med så jag förstår inte varför plattorna skulle ligga ojämnt pga några millimeters onogrannhet på grunden.
 
Ingen besiktning?
 
vad menar du med besiktning? menar du att vi ska godkänna. Finns det någon sida det står om hur mkt det får skilja?
 
Finns normer för det mesta.
Det va inte ett så stort jobb att ni hade
besikningsman?
Han som besiktigar ska vara opartisk.

Mvh Putte
 
Stort och stort. Den firman som gjorde grunden ska göra allt klinkers och kakel jobb i huset. Det rör sig om ca 40 kvm golv och två badrum. Sen har han flytspacklat vårt vardagsrums golv där vi ska ha trägolv. Nivåskillnaden där är nu ca 5 mm efter spacklingen. Vart vänder man sig angående besiktningsman. Vi har en kvalitetsansvarig för bygget men han sa att det inte var hans område
 
kvalitetsansvarig är oftast någon på firman som ska kolla så alla gör ett ok jobb, en besiktningsman hittar du i gulasidorna.
han kan kosta någon tusenlapp men det kan vara värt det om man är missnöjd, men prata först med firman och förklara varför du är missnöjd så kanske ni kan lösa det den enkla vägen.


vet inte vad det är för plattor som ni har satt men det bör inte skilja mer än 1-2mm mellan plattorna, är det tex marmorplattor ska differansen vara 0mm, medans vanliga 15*15plattor kan skilja mer då fogen jämnar ut det hela...


I ert kontrakt borde det framgå om plattan ska gjutas och sedan ska plattor läggas på det, om det inte står någon reservation om ev spackling då plattan kan vara svår att få jämn så borde det firman bekosta spacklingen tycker jag. det går faktiskt att gjuta plattor jämnt.
 
waya skrev:
kvalitetsansvarig är oftast någon på firman som ska kolla så alla gör ett ok jobb
Även om det är ok att vara både entreprenör och kvalitetsansvarig så är det väl snarare väldigt ovanligt att denne får agera kvalitetsansvarig.

Byggherren skall utse en kvalitetsansvarig som skall följa bygget och bl.a. kontrollera att alla gällande krav uppfylls. Oftast så upprättar han också en egenkontrollplan som entreprenören ska följa och pricka av.
Han ska behörighet eller godkännas av byggnadsnämnden (om t.ex. byggherren själv anser sig ha tillräckliga kunskaper för att iträda rollen).
 
Hus-AMA (Allmän material- och arbetsbeskrivning för husbyggnadsarbeten) anger de normer som är praxis att följa.
Tyvärr kan ett jobb se rätt jävligt ut och ändå vara godkänt.

Om firman inte vill ta på sig kostnaden för att åtgärda eventuella fel och brister, så föreslå att ni tar dit en oberoende besiktningsman. Det är brukligt att dennes bedömning får vara avgörande, och "förloraren" får stå för kostnaden för besiktningen.

Försök att hitta en besiktningsman inom det specifika området, t.ex. någon av dessa:
http://www.golvbranschen.se/omgolvbranschen/besiktningsman.asp

Kapitel 6 i denna PDF kan också vara intressant: http://www.kakelcentralen.se/docs/bilder/proffskunder/pdf/god_plattsattning.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.