Hej,

Bor i ett hus byggt efter 2020 och har spaltventiler installerade på flertalet fönster i huset. På ovanvåningen så har dessa bra flöden. De drar alltid mer eller mindre. Men på nedervåningen är det en annan femma.

Till skillnad från ovanvåningen så drar dessa markant mindre. Vissa fönster knappt alls. Har lagt märke till att på ovanvåningen är utrymmet bakom ventilen helt "utsågat" mot nedervåningens många borrhål istället i utrymmet bakom. Dammsög ur dessa och tror jag fick luft i några av dem på detta sätt, men inte som på ovanvåningen. Skickar med en bild på detta samt på fönstren på ovanvåningen med bra drag.

Bör hela ytan bakom ventilen vara öppen, dvs utsågad eller vad är egentligen "rätt installation"? I och med att vissa hål verkar ge drag, kan det vara så att vissa hål inte är helt genomborrade? Är det vanligt?

Jag är novis på detta tyvärr, alla tips för att felsöka uppskattas!
 
  • Vit dörr med gångjärn, suddigt foto, närbild, inomhus, otydlig kontext, delvis öppen, liggande orientering.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Otydligt, suddigt foto av ljus interiör, möjligtvis ett tak eller persienner, med ljusa linjer och skuggor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Hej!

Min erfarenhet är att om man beställer ventiler från början, så är det frästa spår. Men om man kommer på i efterhand att man vill ha ventiler är det svårt att fräsa, och då borras det hål istället.

Det blir såklart bäst flöde med ett fräst spår än med hål, arean blir ju större.

Jag föreslår att du kollar så att alla hål är genomborrade, och att de inte sitter skräp i dem. (dvs det du redan gjort... 😳)
 
BirgitS
Hur många spaltventiler på de två våningsplanen finns det?
Om det t.ex. är dubbelt så många på det nedre och samma mängd luft som åker ut genom frånluftsdonen så blir ju draget hälften genom var och en av tilluftsventilerna.
 
Det kan också bero på vindrikting. På läsidan blir det undertryck så ventilerna snarare suger ut luft än ger tilluft.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Jag skruvade av metallkåporna och märkte att vissa hål kommer det lite luft från, men de flesta inget alls. Med en skruvmejsel så kan det skilja flera centimeter på hur djupt jag kommer med mejseln. Tror inte alla hål är genomborrade, det är tesen just nu.
 
BirgitS
Hur många spaltventiler resp. frånluftsfläktar/don finns det på vardera planet?
Vilket flöde är frånluften inställd på?

Det kommer ju in lika mycket luft som det går ut. Är det dåligt med frånluftsfläktar så kommer det alltså inte heller in någon luft.
 
6 spaltventiler uppe och en frånluftsfläkt/don (badrum)

5 spaltventiler nere och 3 don/fläktar (badrum, tvättstuga samt kök)
 
BirgitS
Det låter som att det borde vara en till frånluftsfläkt där uppe för 1 fläkt kan nog inte blåsa ut tillräckligt med luft för att det ska dra in tillräckligt genom 6 ventiler. Man bör ordna ventilation per våningsplan.

Men då kanske det ligger något i att spaltventilerna där nere inte fungerar som de ska utan fläktarna där nere drar luft från spaltventilerna där uppe. För det är väl inte så att några av spaltventilerna där nere sitter i rum utan bra mellanrum under dörren?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.