Har precis köpt en IKEA ind.häll FRAMTID HINF4T http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30156052 (tillverkad av Electrolux) som har varit i drift i ca 3-4veckor. När jag rengjorde den igår såg jag att det var massor med smårepor och en betydligt djupare repa som var cirkelformad efter en kastrull. Jag använder regelbundet Elextrolux rengöringsmedel med silikon som rekommenderas som skall motverka repor men jag tycker att denna häll inte tål något alls, Gruvar mig för hur den ser ut efter några år. Vi hade tidigare en Rustaspis från 2006 som också var tillverkad av Electrolux som vi inte alls hade något problem med repor, men denna hade en märkning "SchottCeran" på glaset.

Är det någon annan som har erfarenheter kring IKEAs hällar? Tycker vi knappt använt den men ändå så uppkommer repor fastän både häll och kastruller rengörs regelbundet.
 
Har de kanske bytt glas? Vi har en HIN4T som köptes i slutet av 2009 och den har "ShottCeran" glas enligt märkningen, vet dock inte om den är en E-lux eller Whirlpool, har inte kollat. Visst är det lite repor i den, men inget som stör mig, vi använder ju den och jag förväntar mig inte att den skall vara repfri. Däremot har jag inga "djupare" repor, hur man nu definierar det.

Jag har varit väldigt nöjd med hällen i övrigt, inget störande brum från häll/kastrull som man hört många klagomål på olika hällar, inga problem med att touchen är okänslig eller för känslig, har råkat stänga av den när man torkar med en blöt trasa under tiden den är igång, men det är ett fåtal gånger. Snabb uppkokning och i övrigt vad man kan förvänta sig, detta är väl en av de billigaste induktionshällarna på marknaden (var när vi handlade i alla fall) och jag tycker den fungerar ypperligt.
 
Redigerat:
Repan är ungefär som man får om man skrapar en bilglasruta med en stålskrapa, känns tydligt med nageln och den syns väldigt tydligt med spiskåpslampan på och visst kommer den bli repig med tiden men jag tycker den verkar extremt känslig. Hör man med andra så säger de sig att de inte har en enda repa på sina häll fastän de inte är lika noga som min med rengöring och hantering. Känns bara lite surt att den repas så fort och lätt jämfört med min gamla häll.

Hällen funkar kanon annars förutom lite brummande ljud men det kan jag köpa då köksfläkten också låter och touchen funkar bra.
 
janwide
Har en IKEA-häll och upplever också att man måste vara försiktig. Och skaffa nya kastruller.
 
Då är jag inte ensam om detta, känns lite surt bara att fastän man är så noga så blir det repor. Sticker i ögonen när man stoppat in nya fina grejor i köket.
 
Känner igen det där med reptålighet.
Hade tidigare en glaskeramikspis från Gorenje som jag misshandlade stenhårt utan att det blev det minsta repigt, medans min nuvarande IKEA häll (också en HINF4) blir repig bara man blåser på den... :(

Tog kontakt med kundtjänsten och de sa att garantin ej gäller repor på hällen... Inte oväntat kanske men surt.
Kommer aldrig igen köpa en häll från IKEA.
 
Tack Mats för det svaret, då skippar jag att snacka med IKEA och accepterar att den är sämre än min gamla häll.
 
Jag har haft en Elektrolux induktionshäll tidigare, den blev repig. Numera har jag en av Siemens bättre induktionshällar, även den har fått en repa efter bara några månader och jag tycker inte att man kan säga att detr beror på dålig kvalitet, snarare att man inte ska dra kokkärl fram och tillbaka på hällen, eller använda den som förvaringsyta.

Jag tror att man måste kompromissa med glashällar, antingen gör man den stenhård, men då spricker den lättare istället, eller så får man vara lite försiktig..
 
gamla hällar var oftast mönstrade på något sätt och repor syntes mycket dåligt. Nu när alla hällar är kolsvarta och blanka syns reporna mycket bättre .... kanske inte sämre kvalitet på keramiken men helt enkelt opraktisk design?
gaia
 
  • Gilla
Byggnix
  • Laddar…
gaia skrev:
gamla hällar var oftast mönstrade på något sätt och repor syntes mycket dåligt. Nu när alla hällar är kolsvarta och blanka syns reporna mycket bättre .... kanske inte sämre kvalitet på keramiken men helt enkelt opraktisk design?
gaia
tror också på detta

jag väljer en granitsten (Black Galaxy) som är svart men inte helsvart och blank utan lite glitter? i som gör det lite oregelbundet - då tror jag problem syns mindre (inkl brist på rengöring).
Var i ett kök med cylinda häll med vitt mönster och det dolde alla repor.

har dock mest hittat blanka hällar påde hällar de som jag är intresserad av idag.
 
  • Gilla
Bullpix
  • Laddar…
D danne.sk skrev:
Har precis köpt en IKEA ind.häll FRAMTID HINF4T [länk] (tillverkad av Electrolux) som har varit i drift i ca 3-4veckor. När jag rengjorde den igår såg jag att det var massor med smårepor och en betydligt djupare repa som var cirkelformad efter en kastrull. Jag använder regelbundet Elextrolux rengöringsmedel med silikon som rekommenderas som skall motverka repor men jag tycker att denna häll inte tål något alls, Gruvar mig för hur den ser ut efter några år. Vi hade tidigare en Rustaspis från 2006 som också var tillverkad av Electrolux som vi inte alls hade något problem med repor, men denna hade en märkning "SchottCeran" på glaset.

Är det någon annan som har erfarenheter kring IKEAs hällar? Tycker vi knappt använt den men ändå så uppkommer repor fastän både häll och kastruller rengörs regelbundet.
Lite sent svar men Ikeas spishällar som är gjorda av Elektrolux är fruktansvärt dåliga/känsliga mot repor. Dålig kvalitet helt enkelt!
 
D danne.sk skrev:
Vi hade tidigare en Rustaspis från 2006 som också var tillverkad av Electrolux som vi inte alls hade något problem med repor, men denna hade en märkning "SchottCeran" på glaset.
Vi har en IKEA-häll, men den heter Nutid :)
Inköpt och tagen i bruk år 2010.
Den har en glashäll märkt Schott CERAN ®.
Och nu, efter nästan tio års användning, har den inte en repa.
Så jag tror bestämt att det inte är elektroniktillverkaren, utan vem som tillverkade glashällen, som avgör hur reptålig hällen är.
https://www.schott.com/ceran/english/index.html
Så kolla märkningen på glaset!
 
BirgitS
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Vi har en IKEA-häll, men den heter Nutid :)
Inköpt och tagen i bruk år 2010.
Den har en glashäll märkt Schott CERAN ®.
Och nu, efter nästan tio års användning, har den inte en repa.
Så jag tror bestämt att det inte är elektroniktillverkaren, utan vem som tillverkade glashällen, som avgör hur reptålig hällen är.
[länk]
Så kolla märkningen på glaset!
danne.sk skriver ju att hällen har samma märkning som din och det gör TS också. Däremot så kan de ju ha bytt till billigare och sämre glaskeramik mellan 2010 då du köpte den och 2011 när de andra köpte.
 
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Vi har en IKEA-häll, men den heter Nutid :)
Inköpt och tagen i bruk år 2010.
Den har en glashäll märkt Schott CERAN ®.
Och nu, efter nästan tio års användning, har den inte en repa.
Så jag tror bestämt att det inte är elektroniktillverkaren, utan vem som tillverkade glashällen, som avgör hur reptålig hällen är.
[länk]
Så kolla märkningen på glaset!
Nog borde hällen ha repor efter 10 års användning, har nog aldrig sett en häll med den åldern utan smårepor. Jag bytte ganska snart efter mitt inlägg fråm 2011 till en Siemens som har funkat och funkar kanon, överlägsen IKEAS. Efter 8 år så har den lite smårepor men då används den flitigt med gjutjärnsgrytor och pannor som är rätt tunga så det dras lite över glasytan men inga märkvärdiga repor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.