Hej

Vi har ett 1-plans hus med inredd källare från 1976. Gillestuga
sovrum osv. Det luktar rått och jordigt i hela källaren.
När vi flyttade in låg det frigolit med spånskiva och heltäckningsmatta på
källargolven. Jag rev ut allt detta och kom fram till att golven såg torra o fina
ut. La in platonmatta + cellplast och sedan laminatgolv med luftad golvsockel

MEN det luktar fortfarande skunk i källaren och nu sommartid stiger doften upp i resten av huset. Vad göra? lukten kan beskrivas som jord-aktig lite som rå betong/jord. Inte dirtekt någon mögellukt. Skulle det hjälpa att dränera? Det borde väl inte behövas när det är så pass torrt?

Det luktar betydligt mindre på vinterhalvåret. Vi har ju inga trämaterial i golvet längre men kan det ligga ingjutna träreglar eller dylikt ? Vi börjar bli trötta på lukten och funderar på att flytta (till hus utan källare dvs...)

Tacksam om någon har tips.

Mvh
Adam
 
Det kommer väl från väggarna då. Ett tips kan vara att köpa en fuktmätare och kolla väggarna. Kolla också efter bubblor i tapeter ser du något här så är det dräneringen som behöver fixas.
 
Väggarna är torra. Tapeterna sitter som de ska. Vi har målat i gillestugan på putsen och färgen släpper inte. Måste va nåt annat som luktar
 
Något måste det ju vara, och det är nog ingen annan än du som kan leta reda på källan. Kolla om det finns ventiler som leder rakt ut i en rabatt fylld med gödsel, om det är krypgrund bredvid källaren där det ligger saker och förmultnar, om det finns sprickor i golv eller väggar där naturens aromer kan tränga in etc. Avlopp? Läckande avloppsrör? Någon luftventil från avloppet som släpperut odörer där nere? Murknande fönsterbågar? Det finns rätt många ställen att leta på, men som det står i en bok: "Den som söker, han skall också finna".
 
Vi har haft samma problem (Hultfredshus m. källare, byggår 1969) men lukten försvann helt efter att vi ställde ner en avfuktare (Woods DS12) i källaren.
Du måste dock ha tillgång till avlopp...om du inte vill hålla på och tömma behållaren för jämnan.
Tänk på att avfuktaren måste ha hygrostat så den inte kör i onödan.

FLKR
 
Det låter som ni bör ta dit en besiktningsman så ni inte har en massa gömt mögel nånstans.
 
krastapopolis skrev:
Hej


Det luktar betydligt mindre på vinterhalvåret. Mvh
Adam
Kanske därför att på vinterhalvåret värmer du din källare och golvbetongen är varmare och med det torrare än den är nu. Luftcirkulationen och ventilationen är kanske också bättre när rummet är uppvärmt ?

Marken under betongen är ju naturligt fuktig och det kan du inte dränera dej ifrån.
Dom ändringar du gjort kan ha täppt till betongytan för mycket jämfört med den föra golv som var mindre tätt och varmare och låtit betongen torka ut.
Hur såg dom gamla spånskivor ut? Kändes dom inte något fuktiga? Har du isolerat mer än det varit innan?

Att det inte finns vatten på betonggolvet i källaren betyder inte alls att det inte finns fuktvandring genom betongen. Det är först när man lägger en för tätt beläggning och / eller mera isolering som fukten märks tydligare.
En avfuktare eller värma och vädra kan hjälpa, gissar jag.
gaia
 
Köp en avfuktare så är dina problem lösta. redan vid 60% fuktighet bildas mögelsporer och med det följer det lukt.Köp en helautomatisk avfuktare av ett "känt" märke .Har själv haft en mitsubishi i ett tidigare hus och var helnöjd såg aktuell fuktighet i displayen och den skötte sig själv.bra sen till vintern att torka tvätt med. Lycka till!!
 
  • Gilla
Mengman
  • Laddar…
Tack för tipsen. Avfuktare har vi redan och visst lite skillnad blir det men lukten kvarstår. Får väl fortsätta riva ut trösklar mm som kan ligga o lukta. Blir nog att vi flyttar ändå, trivs inte med källare alls. Ett felköp helt enkelt. Surt men så är det man är nybörjare på att köpa hus.

Mvh
Adam
 
Jag undrar om inte problemet sitter i väggarna. Om det är tapetserat rakt på putsen så kan det ju växa bra i själva tapetlimmet.

Synd att ni upplever det som felköp, men jag har förståelse för er. Det är inget roligt när man inte vet vad man ska göra åt ett problem, som dessutom är så påtagligt som en lukt.
 
Hejsan, när vi köpte vårt hus förra året så visste vi om att det hade en del fuktproblem. Det var rekomenderat i annonsen att dränera om.. vilket vi nu gjort (inte riktigt klara än, men om ett par dagar så..) utvändigt.

Vi gör det även invändigt.. samma som du gjort med dina golv (planerar att göra samma lösning, med cellplast och platon..)... men vi river väggar också.. alla ytskick ska bort (även alla innerväggar!).. för vi vet att de reglat under och även om det inte möglar.. så sätter sig doften i träet!...och vi har reglar både i golv och väggar (ytterväggar..)..

Det sägs att det enda sättet att bli av med mögeldoften är mekanisk ventilation av golven.. för även om man byter ut alla material.. så sitter doften i plattan.. och efter ett eller två år vandrar den uppåt (även om man har helt nya material..).. så om det stämmer (vilket det verkat göra).. så behöver man inte ha problem med mögel.. för att ha den här unkna mögeldoften..

Det värsta med källare är att de inte byggdes jättebra förr i tiden..vilket vissa får se resultatet av nu ... och det är jobbigt att leta orsak till problemen.. man får börja dra i en tåt och se var man hamnar.. *så gör vi iaf*..

Jag vill helt klart ha källare på mitt nästa hus också (bra extraplats, förråd, tvätt, pannrum.. allt som man inte vill ha där man "bor" hehe).. men då ska källaren vara gjord på rätt sätt också..!

Tråkigt att du tröttnat på projektet redan :( man behöver den här extra gnistan och hoppet för att orka hålla på!

Lycka till!
MVH Sandra
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.