Håller på att dränera om för fullt. Tidigare har det funnits en brunn för dräneringsvattnet och en för vattnet från stuprören, som sedan båda var kopplade till kommunens dagvattenbrunn. Dräneringsbrunnen är dock för högt placerad, vi kommer lägga de nya dräneringsrören djupare än tidigare. Entreprenören säger att det inte behövs någon brunn alls, att vi bara kan koppla dräneringsrören samt rören från stuprör direkt till anslutningsbrunnen vid tomtgränsen. Kan man verkligen göra så, är det ens tillåtet?
 
VA-verken i många kommuner "kräver" (rekommenderar starkt) att man använder en pumpbrunn för dräneringen. Anledningen till detta är att man inte vill bli skadeståndsskyldig om vattennivåer i det kommunala nätet överstiger uppdämningsnivåerna och rinner in i källarväggen via dräneringsrören.

Om du är säker på att det finns tillräcklig marginal mellan angiven uppdämningsnivå och dina dräneringsrör kan man säkert skippa pumpbrunnen. Annars skulle jag nog ha den som backup för att slippa få källarväggarna vattenmarinerade vid skyfall.
 
Det är 50cm fall från dräneringens lägsta punkt till kommunens kopplingspunkt, ska man tro att det är tillräckligt? Det har varit ösregn här i flera dagar, i kommunens kopplingspunkt har det hela tiden bara varit ett starkt flöde på botten, har aldrig stigit. Men kommunens kopplingspunkt är bara en t-koppling, ingen "riktig" brunn med sandfång.
 
  • Gilla
Joonazz
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.