Hej, är ute efter en frånluftsvärmepump som är så tyst som möjligt (för att vara frånluftsvärmepump). ComfortZone uppger att deras modell RX35 är marknadens tystaste. Någon som har erfarenhet av den och hur den låter? Några andra intryck av modellen?

Stort tack!
 
Jag kopplade in en RX35 hemma igår :) min enda referens är dock en gammal Nibe 310P som låter som en traktor i jämförelse. Återkommer med en bättre bedömning när ventilationen är inkopplad och igång, just nu kör jag den på elpatron, har bara provkört kompressor+fläkt en snabbis.
 
Spännande, nyfiken på vad du tycker! Hur lång tid fick du vänta från accepterad offert till installation?

Jag har själv slagit till på den här modellen och accepterade offerten för två veckor sedan. Har själv just en Nibe 310P enligt vad som står på pumpen, men när jag startar den står det 360P i displayen. Låter som en traktor gör den hur som helst (en bit över 60 dbA).
 
RX35'an är en del i ett större renoveringsprojekt hos mig - har nyligen lagt vattenburen golvvärme på hela våningen och dragit om ventilationen så att det ska passa med en frånluftsvärmepump i tvättstugan. Så jag beställde den direkt från polarpumpen utan installation och låter rörmokaren + ventilationsfirman som ändå är här till och från sköta installationen. Ursprungligen beställde jag en Nibe F730 i augusti, men de har problem att leverera och prioriterar leveranser till andra länder så vi i Sverige blir utan just nu. Nu när det blivit väldigt kyligt ute så fick jag nog av att vänta och beställde en RX35 istället. Pumpen dök upp utanför dörren ca en vecka efter beställning. Ringde in en flyttfirma som specialiserar sig på tunglyft för att få in pumpen, och sen fick rörmokaren koppla in. Varmt och gott under fötterna nu! Dock kommer inte ventfirman förrän fredag den 10'e så den biten dröjer lite till.
 
  • Gilla
Sarandil
  • Laddar…
Fint att ComfortZone jobbar så raskt. Då hoppas jag att ha min på plats snart också. Hoppas att din upplevelse är lika positiv nästa helg!
 
Nu har den varit inkopplad och igång några dagar. Hade till en början problem med larm 1-2 gånger om dagen om för hög temperatur i vattenslingan men det löste sig när jag ökade hastigheten på cirkulationspumpen en aning. Ventilationen är extremt tyst - nästan så att man börjar tvivla på att den är igång :) Ljudnivån från kompressorn är klart acceptabel, något högre än en frys typ. Stänger man dörren till tvättstugan där den står är det så gott som knäpptyst utanför. Avluftstemperaturen ligger runt -10 och allt verkar rulla som det ska. Mycket positiv upplevelse än så länge!
Jag kör på innetemperaturgivaren för reglering än så länge. Den sitter i frånluftskanalen och ger ett medel av alla rum typ. Det följde med en utegivare också men har inte bemödat mig med att montera den än. Kanske inte behövs.
Fråga på om det är något annat du undrar
 
Tack, intressant. Min nya pump har varit igång sedan i fredags, blandade intryck hittills. Det stora frågetecknet är att den inte får upp temperaturen särskilt högt.

Jag maxar alla inställningar (uppvärmningskurva 10.0, finjustering i max och 26 grader som referenstemperatur) och får på sin höjd 21,5 grader på nedervåningen. De inställningar som installatören lämnade den med (uppvärmningskurva 3.0) gjorde radiatorerna på sin höjd ljumna efter 24 h, trots 18 grader inomhus, vilket erhölls tack vare ett externt element. Den aktuella temperaturen på radiatorerna hade inte tjänat till uppvärmning alls och hade antagligen gett minusgrader inomhus. Inomhustemperaturen som står på pumpens display ligger ca 4 grader över den verkliga temperaturen. Gamla pumpen, Nibe F360, drev enkelt upp det till 24 grader+, och Comfortzone RX 35 är vad jag förstått kraftfullare. Ska ringa installatören, har sökt dem ett par gånger redan men inte fått återkoppling.

Fick larm om att "framledningstemperaturen är onormalt hög" och att tryckration var hög i dag när jag maxade allt. Vilken inställning var det som du gjorde för att öka hastigheten på cirkulationspumpen?

Hur ser du avluftstemperaturen? Valen som erbjuds på displayen är rätt begränsade, har inte hittat något sådant där.

Ljudet upplever jag som okej än så länge, antar att det är det tystaste man kan få med en FVP. Pumpen står i nedre badrummet mitt i huset, som är på 90 kvadrat, så jag kan höra den i hela huset, men oftast är det inte särskilt störande för mig. Glad att jag inte tog någon annan modell eftersom alla andra enligt tydligen låter mer.
 
Oj, snabba puckar!
De flesta inställningar är gömda i servicemenyn (markera allmäna inställningar -> håll in knappen i 5 sekunder -> ja). Avluftstemp, och alla andra intressanta värden såsom vattentemp, finns under mätningar -> givare. Cirkpump-hastighet finns under grundinställningar. Att ändra hastigheten verkar dock inte ha löst problemet 100% för jag har fått det ett par gånger till sedan dess.
 
Inomhustemperaturen var just några grader för hög hos mig när frånluftskanalen inte var inkopplad. jag undrar om den verkligen är igång och satt till rätt fläkthastighet hos dig? Annars så finns det exakta korrigeringar man kan göra för varje tempgivare i menyerna.
 
Ja, det gick undan. Installatören ringde plötsligt och frågade om de kunde komma nästa dag.

Jag har haft injustering av ventilationstekniker sedan pumpinstallationen, och ventilationen ska vara igång och funka bra. Jag har fått kontakt med installationsfirman nu om värmeproblemet som ska kolla med Comfortzone.

Tack för tipset om servicemenyerna! Det var ett påskägg, där fanns ju allt!

En sak jag såg direkt när jag gick in på servicemenyerna och kollade var att det under Grundinstallation står "UV uppvärmningssystem: Golv". Detta går att ändra till "Radiator", vilket är vad jag har, men det var installatörerna medvetna om. Jag har golvvärme enbart i nedre badrummet, som är rummet där pumpen står, men jag vet inte om det är vattenbaserat eller ett eget system (el?). Det regleras med en egen dosa på den vägg som är på motsatt sida från pumpen.

Annars visas de här värdena i servicemenyn under Mätningar > Givare med +5,7 grader ute (intill huset) och alla värmeinställningar på max, vilket ger 21,4 grader i närheten av radiator på nedervåningen:

TE0 Utetemperatur: 8.0 grader [stämmer ej]
TE1 Tilloppsvatten 41,8 grader
TE 2 Returvatten: 36,2 grader
TE3 Inomhustemp.: 23,7 grader [stämmer ej]
TE4 Hetgastemp. 55,2 grader
TE5 Värmeväxlare ut 42,8 grader
TE6 Förångaren in 2,6 grader
Avlufttemp. 0,8 grader
 
Aha! Det förklarar ju ett och annat. Står den på golvvärme så är det ett lägre maxvärde som gäller för tilloppstemperaturen - Värdena är konfigurerbara under uppvärmning inställningar -> UV annat -> max golv/radiator.
Det normala förfarandet vid mixade system som du (och jag) har är att man skickar ut vatten i radiatortemperatur, sen sitter det en shunt/pumpgrupp på den slingan som blandar ner temperaturen till lämplig golvvärmetemp och skickar ut i golvvärmeslingan.
Din gamla pump har garanterat skickat ut högre temperatur på vattnet. prova ställa om till radiatorvärme istället.
Det mesta man behöver veta står i installationsmanualen, låter som att du kanske inte hittat den: https://comfortzoneab.s3.amazonaws.com/media/CZ20026_Manual_RX35_RX50_RX65__I4__2020-08-28.pdf
 
  • Gilla
Sarandil
  • Laddar…
Sen är det mycket möjligt att du har vanlig elvärme i badrummet, det är rätt vanligt och har fördelen att man kan ha den igång även på sommaren utan att värma resten av huset också. I vilket fall som är det inget du behöver ta hänsyn till med temperaturinställningarna.
 
  • Gilla
Sarandil
  • Laddar…
Hm, testade efter telefonsamtal med installatören i dag att växla till Radiator, men hittills märker jag tyvärr inte av någon skillnad. 21,5 grader i närheten av radiator på nedervåningen med alla värmeinställningar på pumpen (som finns i lekmannamenyerna) maxade. Motsv. gav ca 25 grader eller mer med gamla pumpen. Men det verkar stämma att Golv är förinställt på lägre värme (bif. bild på värdena som fanns under "UV annan" i servicemenyerna).

Comfortzone hade inte svarat installatören i dag, så vi ska höras igen i morgon.

Tack för handboken! Har den i pappersform men har inte hunnit fördjupa mig i överkursdelen.

Golvvärmen som jag har i badrummet verkar vara elbaserad. Benämns "Elektronisk golvvärmetermostat" i huspärmen. Dosan som sitter på väggen är en sådan här (NOBØ P34): https://www.glendimplex.no/media/1411/noboe_p34_n_datablad.pdf

Förresten, du som verkar ha så bra koll: Om man stänger av pumpen tillfälligt, spelar det någon roll då ur skonsamhetshänseende om man bryter strömmen till pumpen via proppskåpet eller om man använder strömbrytaren som sitter innanför pumphuven, eller är de båda alternativen likvärdiga? Och om man vill ha det tyst tillfälligt, spelar det någon roll om man stänger av den via strömbrytare eller om man drar ner alla funktioner (värme, varmvatten och fläkt) via displayen? (Enklare förstås att stänga av den med det snabbare greppet.)
 
  • Digital kontrollpanel som visar inställningar för värmesystem med temperaturvärden och procentangivelser.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bra koll och bra koll. Jag har bara lusläst manualen och håller koll på siffrorna i pumpen och försöker gissa mig till vad den pysslar med utifrån det :)
Ang. elen så är det en vanlig 16A-säkring som sitter under pumphuven, så att bryta där eller i elcentralen är sak samma. Om du vill ha tystnad utan att tappa möjligheten till värme så kan man ju stänga av fläkt/kompressor och bara köra på eltillskottet, då beter den sig som en vanlig varmvattenberedare. Men annars funkar det fint att bara bryta strömmen. Det finns ett nattläge i menyerna där man kan sänka kompressor/fläkthastighet under vissa tider, kan vara värt att prova
 
  • Gilla
Sarandil
  • Laddar…
Det skulle vara intressant med en bild på kompressorns värden medan den är igång (hur mycket den drar och hur mycket den ger, finns under mätningar -> värmepump), samt vilken avluftstemperatur som du har då. Om jag förstått rätt kan man i princip säga att så länge avluften är högre än -15 så är det åtminstone inte tillgången på varm luft som begränsar prestandan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.