Vi har återuppfört ett ca 180m2 stort 1800-tals timmerhus i Norrbotten i 1,5 plan. Funderar på uppvärmingssytem och vill helst slippa element. Är Comfort Zone ex CE50 med fläktkonvektorer ett realistisk alternativ ur kostnadssynpunkt. Vi kommer att ha gammal kakelugn samt vedspis och kamin som kan fungera som stöd vid låga temperaturer.

Är även lite fundersam hur kanalsystemet kan byggas in snyggt.

Har någon tips eller andra alternativ så är jag tacksam.
 
Hej Lillaivy

Tveksam till att sätta in frånluftsvärmepump i timmerhus. Det bygger på att det ska in otempererad uteluft i ditt hus pga det undertryck frånluftsvp skapar. Det är ett installationsmässigt ekonomiskt alternativ för nybyggen där krav på forcerad ventilation föreligger. Ditt hus är säkert friskt som det är med självdrag. (Nu antar jag bara. Vet ej vilka åtgärder ni gjort i ert hus.) Pga ovanstående är dessa vp ej någon personlig favorit. Ska man ha ventilation är det bättre med ventilationsaggregat med korsvärmeväxlare. Värmen hämtar du bättre hos värmepump som ej drar in kalluft typ luftvatten alternativt luftluft. Har man ej vattenburet system är valet självklart luftluft. Ett tips är Mitsubishi Electrics nya FD35. Den ger över 5KW vid (observera minustecknet) -7 grader. En förutsättning är en schysst öppen planlösning dock. Kostnadsmässigt är det råd till ett par vp av typ denna sort jämfört med Comfortzone. Hur pass lönt det är att värmepumpa tappvarmvatten är en het fråga men är definitivt avhängande på förbrukningen. Ett mycket intressant koncept har Ecogrund tagit fram för nybyggen. Tittar man runt på deras hemsida förstår man att det finns djup tanke bakom. Deras system ska även gå tillämpa i befintliga krypgrunder om man har en sådan.
 
Hej!

Tack för tipsen! Eftersom huset skall fungera som sommarboende några år så kanske det blir en eller två luftluftvärmepumpar. Är också intresserad av deras luftfilter.


Har letat efter Mitsubishi Electrics nya FD35 på nätet men hittar inga prisuppgifter. Har du några?

Vi har också funderingar på att komplettera med solvärme.

Blir det åretruntboende så blir det nog bergvärme - men det kanske kommer fram andra alternativ innan vi är där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.