Status
Tråden går ej att kommentera.
Ska du bygga till huset? Då har vi checklistan du behöver. Gå igenom alla punkter på listan så att du inte glömmer något.


Du kan läsa artikeln här: Checklista för tillbyggnad
 
E
Skrivet av: Holger Wästlund

Mycket bra och allsidig checklista tycker jag. Dock visar det sig att många tillbyggnader blir dyrare än man kalkylerat med från början. Om man själv samordnar en delad entreprenad så ligger ett stort och viktigt jobb i att kontinuerligt följa upp kostnaderna. Några enkla åtgärder kan vara följande: 1. Gå igenom samtliga fakturor som du fått. Stämmer de med det arbete som har genomförts och stämmer fakturorna med de leveranser av golvmaterial, vitvaror och allt övrigt material som du fått? Materialleverantörer är i allmänhet inte oärliga men fel kan vi alla göra så det lönar sig att kontrollera. Har du fått de mängder som du beställt och till de priser som ni kommit överens om? 2. Försök finna ett effektivt och behagligt sätt att följa upp den tid som dina byggare som du anlitat lägger ner. Det gäller inte så mycket vid fast pris som vid löpande räkning. Det är aldrig roligt att vara för mycket ?polis? men gör det till en vana att kontinuerligt, t.ex. varje vecka ha en kort pratstund om nedlagd tid. Då blir det inget dramatiskt och det blir inga obehagliga överraskningar längre fram. Om nedlagd tid håller på att dra iväg, ta då en diskussion om hur du kan påverka detta. Kan du ta hand om materialinköp till större del för att avlasta byggaren så att han kan koncentrera sig på att enbart bygga om? Kan ni gemensamt planera bygget på ett bättre sätt för att undvika väntetider och liknande? 3. Var noga med extraarbeten. Om du från början har gjort bra ritningar och en bra beskrivning av vad du vill ha så var noga hela tiden med att tydliggöra när ni diskuterar ändringar eller förbättringar om det ingår i det ursprungliga eller inte. Om det inte ingår gäller det att du får en uppgift på hur denna ändring påverkar slutpris och sluttid innan du gör en beställning. Lycka till! Holger Wästlund
 
E
Skrivet av: Isabella

Hej allihopa,
Holger har ett par utmärkta punkter I sin kommentar.
Vi köpte hus för ca ett år sedan, och det absolut smartaste vi valde att göra var att följa upp och inspektera bygget personligen. Man skulle kunna tro att man kan lita på sina byggare (om jag får kalla målare, spacklare, väggbyggare, golvläggare etcetera i ett ord) - jovisst, det kan man säkert - till en viss grad.
Det blev många, många möten, tidsplanen (glöm den) fungerade knappt som en tumvisning ens.
Vi beslöt oss (efter ett stort första-projekt som överhuvudtaget inte gick som planerat och som kostade 50% mer att slutföra än vad som var angivet) att följa upp och föra loggbok. Detta tog naturligtvis extra tid och var inte alltid fyllt av motivation men I efterhand visade sig vara mer än guld värt. Som tur är arbetar en av oss I omedelbar närhet av huset vilket I detta fallet naturligtvis var en stor fördel.
I vår loggbok skrev vi ned timmar, namn, hur manga personer som varit i huset, exact vad som gjorts och vilka material som använts, vi tog hundratals bilder och beskrivningar därtill. Vi beordrade att vi skulle kontaktas för varje avvikelse som måsta göras personligen för (att förstå) och först godkänna ändringarna och/eller tilläggen (samt de extra kostnaderna naturligtvis).
Vi är generellt av meningen att initiativ är bra, men definitivt inte i detta läge. Låter som overkill, men när det kom till kritan och räkningarna analyserades: vi hade med lätthet kunnat få betala tio-tusentals kronor mer för arbete som de facto inte ens utförts!
Jag tanker inte ens börja med att gå in och beskriva vår upplevelse när det gäller våra byggare etcetera - låt mig bara saga att vi är otroligt glada over att vi valde att inspektera och kontrollera allt arbete själva efterhand som det utfördes/ts.
Slutsats: Förtroende är bra, men kontroll är bättre..
 
Fin checklista. Ska bygge till med 15 kvm. Material Leca Isoblock 30. Gulvvarme och et par eluttag. Ingen sanitet eller vatten. Fråga; Under 15 kvm ska där väl bara skickas en bygganmälan in. ? Om vi håller byggnaden på 14,80 kvm ska man så have en kontrollansvarig ? Tillbyggnad är så enkel - stapla som lego bitar på 3 sidor och fönsterparti på den 4

Krävs där verkligen en kontrollansvarig för så simpel förlängning. Ofta kostar en kontrollansvarig op till 35.000 kr. Hur kan man undvika denna store kostnad ?
 
Hannover: För en Attefallsutbyggnad om högst 15 kvm behövs förmodligen ingen kontrollansvarig, men kolla med kommunen. Vi behövde i alla fall ingen. Däremot behöver du en kontrollplan som du kan skriva själv.
 
Notera att artikeln är före de nya bestämmelserna om Attefallshus och Attefallsutbyggnader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.