Har en liten fundering för att skapa enkel utomhusbeslysning styrd med ett astronomur t.ex ett Theben.

Det jag vill åstadkomma är att uret kan styra någon central radiosändare som styr belysningen på alla sidor av huset genom ett flertal radiomottagare/brytare. Jag hittar ur (t.ex. detta) och jag hittar cetraler (t.ex Conrad) som har egna tidur. Nexa proffessional har t.ex. bra brytare (radiomottagare - puckar) men bara handhållna fjärrkontroller för styrningen.

Men var hittar jag ett system med radiosändare, som kan ta emot en styrsignal 230 V, helst för din-skena?
 
Eltako har ju en del grejer för radiostyrning, var själv inne på dessa för ett annat problem, men priset var för mycket den gången. Vet inte om de har grejer till det du skall fixa.
 
Har suttit och fundera lite på detta, rent teoretiskt borde det väl fungera att skicka styrningen från astrouret till en inbyggd nexasändare som är byglad att alltid skicka signal på utgående.

Så att när astrouret skickar "signal" ( via tändtråd ) till sändaren så tänds lamporna. När astrouret inte längre skickar en signal via tändtråden kan ju då inte nexa sändaren längre skicka ut en signal trots att den är byglad att alltid vara "på" läge.

Eller tänker jag fel nu ?
 
Då borde man ju egentligen kunna placera sändaren (puckmodellen) i en t ex ipdosa om den ska sitta ute.
 
Tack för tankarna Timor. Dock förstår jag inte riktigt. Finns det överhuvudtaget några Nexasändare som kan ta emot en signal? Länka gärna?
 
Hmm, jag tror nog jag läst fel på en sändare. Tanken var god dock. :)
 
Det här är ju inte riktigt det svar du vill ha, men det finns ju färdig sändare för dator, att koppla i en USB-port, som kan styra de flesta vanliga fjärrstyrbara elgrejer.
http://www.telldus.se/products/technicalspecification
Med enklaste strömsnålaste datorn med rätt program igång så har du astronomuret fixat. Absolut inte din-skena och antagligen inget man vill installera hos någon som inte är lite teknikpulare själv, men en riktigt fräck grej i rätt sammanhang.


Vad gäller Nexa-strömbrytare i allmänhet så om man tycker det är värt besväret så kan man ju plocka isär en fjärrkontroll och ansluta t.ex. en reläutgång på kontakterna till önskad knapp. Kanske ingen höjdare i det här fallet.


Annars finns det flera trådar om trådlösa fjärrstyrningar på Elektronikforumet. Kanske kan du regga dig där och skicka ett PM till nån av de som byggt egna sändare för att få ett pris på en färdig burk för din-skene-montage som t.ex. tar emot reläutgången från astronomuret och skickar nexa-signaler?
 
yxis skrev:
Det här är ju inte riktigt det svar du vill ha, men det finns ju färdig sändare för dator, att koppla i en USB-port, som kan styra de flesta vanliga fjärrstyrbara elgrejer.
[länk]
Med enklaste strömsnålaste datorn med rätt program igång så har du astronomuret fixat. Absolut inte din-skena och antagligen inget man vill installera hos någon som inte är lite teknikpulare själv, men en riktigt fräck grej i rätt sammanhang.
Nej det var inte det jag tänkte, men det var nog nästan bättre :D

Installationen är inte till mig utan till min bror som jobbar på Ericsson med kommunikationsprotokoll och programmering, så det är nog definitivt en lösning han skulle föredra. Telldus verkar dessutom komma med en nätverksansluten variant nu i höst som verkar kunna styra det mesta och även via Internet samt iPhone-app :)
 
Satt också och läste om dessa "Telldus-stick" för ett tag sen och fick då se att de ska släppa denna nätverksmodell som du pratar om. Det låter väldigt intressant för min del också, jag menar, kan det bli enklare än att koppla in modulen i routern/servern (som alltid är igång) och därefter styra allt via internet/telefonen? Det är praktiskt och väldigt hitec i mina ögon. =) Denna modul kan dessutom både skicka och ta emot signaler.
 
Rätta mig om jag har fel, men tror du tappar timer programmeringen då, verkar inte finnas på nätverksmodellen eftersom program för det ska installeras i en pc och de har inte gjort motsvarande funktion i nätverksmodellen:x

Fattar inte hur folket på telldus tänkt där??
eller inte tänkt rättare sagt... vem vill bara ha app samt web funktionen men inte möjlighet till tidstyrningen helt värdelöst enligt min åsikt
 
Denna "schedule"-funktion är under utveckling enligt deras sida. Frågan är ju dock varför man släpper en sådan pryl innan denna funktion är färdigutvecklad. Å andra sidan finns inte denna produkt i butik i Sverige ännu.
 
Den skulle släppas i juli ,men detta kanske är anledningen att den inte är släppt ännu...
med schemafunktionen tror jag det kan bli en kanonprodukt för lite enklare hemautomation till billig peng :wow:
 
En pytteliten grupp som nog kan tänkas vilja ha en nätverkansluten såndär utan egen timer, men inte vill ha USB-varianten, är väl de som har nån såndär WRT-router som kan köra egna program i routern, men som inte har USB-port. (Vissa sådana routrar har USB-port men de flesta har inte det).

Nischmarknad, de lär nog behöva ha timergrejen i burken för att det ska bli nån succé, och då skulle de kanske nära på kunna göra en billigare med USB istället för nätverk, men ändå egen strömförsörjning och timer?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.