Hej! Vi har köpt ett 1 1/2planshus på c:a 140m² byggt på 70-talet. Till en början har vi tänkt ha det som ett fritidshus men kanske flyttar vi dit permanent efter pensionen om ett antal år. Idag har huset direktverkande elvärme med radiatorer. Frågan är om vi ska satsa på att installera en bergvärmepump och dra ledningar för golvvärme el vattenburna radiatorer, en luft-vattenvärmepump eller nöja oss med en luft-luftvärmepump och byta ut några radiatorer mot nya? Ev kan vi tänka oss att komplettera med Solceller på taket.
 
I längden är det bästa att satsa på vattenburna radiatorer och bergvärme eller luftvattenvärmepump beroende på var i landet huset står.
 
Solceller ger mest när ingen värme behövs.
När värmen behövs som mest så ger solceller typ ingenting.

Att byta gamla elradiatorer till nya elradiatorer ger typ ingenting i energibesparing.
Det "enda" är att man kan få en jämnare inomhustemperatur om de nya elradiatorerna har elektronisk styrning, å på så sätt kunna sänka medeltemperaturen med kanske 1-2⁰.


Troligen så kommer elabbonemangen ändras från dagens huvudsäkringsbasserade till effekttaxa/effekttariff.
 
Ja.

För att utveckla:
Jag tror på att man bör tänka mer i termer av kombination av olika sorters uppvärmning, istället för att lita på ett enda. Fördelen med det är ju också att man kan installera lite i taget, pö om pö.

Luftvärmepumpar kräver öppen planlösning, men lik frbskt blir det lätt kyligt i utrymmen där man gärna har dörren stängd, t ex badrummet.

Solceller är ett utmärkt ställe att börja på, för att driva elelementen. (Och riv inte ut dessa innan där finns ett ev. vattenburet system, man vet aldrig när man behöver komplettera uppvärmningen lite.) Även för elburen golvvärme och bergvärme (som ju kräver el) är det inte dumt att ha egen elproduktion.

En liten braskamin är ju också trevligt, även den som komplement.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
J Josth skrev:
I längden är det bästa att satsa på vattenburna radiatorer och bergvärme eller luftvattenvärmepump beroende på var i landet huset står.
Huset står i Blekinge.
 
Demmpa Demmpa skrev:
Solceller ger mest när ingen värme behövs.
När värmen behövs som mest så ger solceller typ ingenting.
Mja, en sanning med modifikation. Solceller ger el när det är ljust. Även vackra vinterdagar (förutsatt att man håller snön borta). Solvärme däremot kräver just värme, inte bara ljus, och dagens system fångar upp värme rätt bra. Sådan vill man dessutom också ha på sommarhalvåret — till tappvarmvattnet, nämligen.
 
Ulf Hedin Ulf Hedin skrev:
Huset står i Blekinge.
Ok, du fungerar en luftvattenvärmepump väldigt bra. Bara om man inte gillar utedelen och vill betala extra så kan man välja bergvärme istället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.