Bor i ett hus byggt -90 med Bacho Minimaster och Minivent. Minimastern sitter i tvättstugan och Miniventen mitt i huset i en garderob. Problemet är att det är ett lågfrekvent brummande i huset hela tiden. Värst är det i sovrummet. Kan man göra något åt detta? Jag håller på att bli galen. Hjälper det att byta ut systemet mot något nyare? Blir det tystare då? Har hört att man kan flytta upp minimastern på vinden.
 
Redigerat:
Om huset är byggt -90 betyder det att ventaggregat börjar närma sig 30 år. Behöver inte betyda att grejerna är slut och färdiga för tippen, men med all säkerhet som behövs en rengöring och troligen lagerbygget i fläktarna. Vet att det finns firmor som har specialiserat sig på att sälja nyrenoverade fläktar till dessa ventilationsaggregat, som man hyfsat enkelt kan byta själv. Om man nu inte vill ge sig på att byta lagren själv i de motorer man har.

Det kan vara så att de lågfrekventa ljud du har beror på att lagren börjar ta slut i en eller båda fläktarna.
Om det inte är så kan man fundera på att byta till ett modernt FTX-aggregat med EC-fläktar i.
EC-fläktar är betydligt tystare än de som sitter i befintligt aggregat.
 
Om du byter kullagerna i fläktarna själv så köp bra lager från början. Jag har provat med två uppsättningar ifrån biltema och de var inte tillräckligt bra så beställ täta SKF lager på nätet istället. Till ungefär samma pris.

Jag köpte mina här https://www.kullagret.com/product/608-2rs-kullager och du behöver 2st per fläkt så totalt 4 stycken.

Du behöver bara hammare och skruvmejsel för att byta det. Skruvmejseln för att slå ut det gamla lagret behöver dock vara lagom stor för att gå in i hålet för axeln och samtidigt vara tillräckligt stor för att kunna knacka ut lagret.
 
Har bytt lager i fläktarna i Minimaster. Tror att ldet behövs ljuddämpare till vår acj. Den är dessutom fastmonterad i en vägg i en klädkammare och vibrationerna sprider sig i stommen på huset. Har hört att aggregaten är ganska långlivade men det kanske är dags att byta. Kan man sätta ersättare för acj på kallvind?
 
Ett problem med din "acj" kan vara att fläkten är tyristor reglerad, istället för en transformator sitter där en halvledare som "klipper sönder" spänning till fläkten och detta i sig kan ge upphov till ett lågt brummande ljud.
Kan även vara kondensatorn till fläkten som är dålig.
 
Får kolla upp det där. Vet ej om det brummande ljudet kommer från acf eller acj. Låter som en lastbil på tomgång dygnet runt. Förstår att det är en kostsam historia att byta ut båda.
 
Undersök om det är ett stomljud/vibration eller kommer via kanalerna.
Stomljud är svåra att dämpa, men kommer ljudet via kanalerna kan bra ljuddämpare lösa det.
 
Ska kolla upp det där med ljuddämpare. Kan bara se på ritningen att det sitter två efter acj som har en del år på nacken såklart. Har bra värme i huset så vill skjuta upp byte av system om det går. Är det någon som vet ett bra ventilationsföretag i Skåne?
 
Har stängt av både acf och acj och ändå hör vi det lågfrekventa brummandet. Kan det låta i ventilationsrören på vinden fast ventilationen är avstängd? Inte lönt att byta ut systemet om vi inte blir av med ljudet.
 
Nä, det låter osannolikt att det är ventilationen som skapar ljudet då. Prova att slå av all spänning i hela huset och se om det försvinner. Om ljudet försvinner så borde du kunna lokalisera vilken propp som det som producerar ljudet sitter på i alla fall.
 
Ljudet finns kvar trots att vi stänger av all el! Vad kan det vara? Bor i ett hus med krypgrund och träbjälklag.
 
Tinnitus?;)
 
Haha, då har alla i familjen det:)
 
W Walill skrev:
Ljudet finns kvar trots att vi stänger av all el! Vad kan det vara? Bor i ett hus med krypgrund och träbjälklag.
Gissar lite villt, men kanske ger det dig en input du inte tänkt på.
Grannar? Har du uteslutit ljud/vibrationskällan kommer utifrån? Du har väl ingen avfuktare i krypgrunden med egen strömförsörjning?
 
Har ingen avfuktare och jag har tänkt på grannarna men vad skulle det då kunna vara? Vi har en stor badanläggning en bit bort och ett pumphus. Om ljudet kom därifrån borde väl grannarna också höra det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.