Hej!
Bor i ett hus byggt 1972. Planerar att byta ut befintlig stenläggning på ca 25 m2 som ligger utanför huset, lite som två uteplatser. Ena uteplatsen ligger an mot garage och uterum, andra mot husfasaden och uterum. Vi antar att stenen är lagd i samband med husbygget men kan också vara gjort någon gång på 90-talet i samband med bygget av uterummet.

När jag lyft på befintliga sjöstensplattor består underlaget först av plast, därefter vad som mest verkar vara sand med mindre mängd grus på djupet (vg se bilder). Vår plan är att lägga granitplattor och använda flexibel hårdfog för att få fast stenen. Ytan skall inte belastas annat än för gång och att sitta på. Tänker att plasten skall tas bort.

Frågorna är:
-Räcker nuvarande underlag eller behöver man förstärka upp med bärlager (stenflis exvis) innan vi lägger på plattorna och slutligen använder flexibel hårdfog? Behöver vi i sådana fall köra med markvibrator på underlaget innan vi lägger på den nya stenen?
-Eller behöver vi gräva ut allt, sätta markduk och bygga upp nytt underlag?

Med vänlig hälsning,
Hakke1
 
  • Upplyft sjöstensplatta avslöjar plastfolie och sandigt underlag mellan betongkanter.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Lyft sjöstensplatta visar plast och sandbaserat underlag för stenläggning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vilken tjocklek är det på granitplattorna du tänkt lägga dit? Är det mindre än 5cm skulle jag rekommendera att du gjuter en platta och använder någon form av fix.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.