Gult trähus med fuktskada och murken stock synlig på väggen, nära ett fönster.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En vägg på ett gammalt hus med en öppnad sektion där flera skadade, murkna stockar syns, med synlig sand som sipprar ut.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Skadade och murkna trästockar i en vägg med synlig fuktskada och skalad panel, nära marken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej, vi har en fukt skada i några stockar i vårt gamla hus, vi vet inte hur skadan har uppstått men är förmodligen gammal. panelen på vägen hade börjat krympa ihop. Nu när vi har öppnat väggen och börjat ta bort det murkna träet så forsar det ut sand genom 2 stockar. Bakom väggen finns det en gammal vedspis, och skorstenen går upp till vinden som är inredd. Skadan är på 1,5 meter höjd från marken. Vi tror nu att de har fyllt runt murstocken med sand, men frågan är om det är farligt att låta sanden forsa ut, och då rinner väl allt ut från vinden. Men för att kunna byta stockarna måste man öppna och det går inte att stoppa sandflödet. Vi eldar lite i spisen ibland, men blir det farligt om sanden är borta om den har varit där som brandskydd?? Kan man sätta någon annan isolering som tål värmen, och försöka få upp den till vinden mellan stockväggen och murstocken! vi vet ju inte ännu hur det ser ut bakom stockarna och hur nära spisen är från väggen inifrån.
 
Jag skulle reparera timran och kanske byta de värst drabbade stockarna och sedan fylla på sand uppifrån.
Alternativt försöka få dit hård mineralull mellan timmer och mur.
 
Tack för rådet, vi ska byta timret som är skadat, så ringde jag sotaren och han föreslog att stoppa flödet med bergull ( om det funkar!) men han sa också att det inte var så farligt om sanden kom bort, det finns tjocka lager tegel tydligen och man eldar inte mera som man gjorde för i tiden, bakugnen som går längre in ska man undvika att använda. Det går inte att hälla sand på nytt uppifrån, vinden är inredd och då skulle vi måsta öppna vägg och golv men visst är det ett alternativ!
 
Det vita ser ut som någon sorts svamp, myceltrådar har ni tur är det vanlig rötsvamp den avstannar om det blir torrt, men är det äkta hussvamp så förser den sig med fukt från luften och måste saneras bort.
Har ni ringt försäkringsbolaget och Anticimex?
Hur länge har panelen suttit där, och när målades den med den gula färgen senast? Vilken typ av färg?
 
Hej, ja det var nog bara rötsvamp, jag har haft en skicklig snickare specialiserad i byggnadsvård och han har bytt ut stockarna och tagit bort det angripna virket. Vi hade försäkrings bolaget där men de ersätter bara om man kan bevisa att något har gått sönder och bevisar hur!!?? Panelen hade varit bytt en gång tidigare innan vi köpte( 2005) men vet inte när det blev bytt, det var inte original panel som det var lite högre upp. Målat med en färg som heter Vinha (akrylat färg). Tack för visat intresse.
 
Att måla med ackrylatfärg på gamla hus är rena döden, men det föder en hel generation av snickare.
Då färgen är helt tät så måste det vara väl ventilerade luftspalt bakom panelen särskilt upptill så fukten kommer ut.
 
  • Gilla
Carrobygg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.