Hej! Jag ska byta ut två taklampor i min lägenhet till IKEA Nymåne spots.

Jag hade väntat mig att fas,nolla och jord skulle sticka ut ur taket. Men när jag kopplar ur den befintliga taklampan ser jag följande hål i taket (Se även bild, men det är svårt att uppfatta helheten där). Är väl för att de är seriekopplade men tar gärna råd här hur jag kan gå vidare.

Hål 1. Fas/nolla/jord (brun/blå/gulgrön) kommer ut ur ett hål och går till tre toppklämmor Wago 773. Fas går till toppklämma 1, nolla går till toppklämma 2 och jord går till toppklämma 3.

Hål 2. Vit/Svart/Brunröd kommer ut ur ett hål.
Vit går till toppklämma 1, Svart går till toppklämma 2, Brun går till toppklämma 3.

Hål 3+Lampa. Från toppklämmorna och lampan går sedan sladdar vidare till lampan samt ett annat hål, där de med stor sannolikhet går vidare till nästa lampa som är placerad åt det hållet. Från toppklämma 1 går vit till hål 3, från toppklämma 2 går en svart kabel till lampan, en svart kabel till Hål 3. Och från toppklämma 3 går sen en brunröd kabel till lampan, en brunröd kabel vidare till Hål 3. Från lampan går en grön kabel till Hål 3.

Det enda jag vill göra är att koppla in mina två IKEA-lampor, finns det något säkert sätt för mig, utan större el-kunskaper, att göra detta eller blir det till att ringa elektriker? De verkar bara behöva nolla och fas, så antar att de är dubbelisolerade (vill inte öppna förpackningen än om jag ev skulle behöva lämna tillbaka).

Ett hål i en vit vägg som visar elledningar och rörinstallationer inuti.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett nätverkskabelhuvud, en RJ45-kontakt, kopplad till skadade kablar; potentiellt osäker elektrisk installation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Instruktionsbilder för kabelanslutning i ett elektriskt system, inklusive avskalning och infästning av ledningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Eluttag under installation, synliga elledningar i vägg, byggnadsarbete pågår.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 

Bästa svaret

Du har uppenbarligen skyddsledare som är både grön/gul och brunröd. Här gäller att inte göra några misstag.

Du har också en salig blandning av färger för fas och nolla.

Men det behöver inte komplicera utbytet av lampan. Om du är trygg med att elanläggningen är felfri så kan du helt enkelt byta lampa utan vidare kontroller. Jag antar att de gamla lamporna fungerade, dvs att strömbrytaren fungerade för att tända och släcka.

Då gäller att du kommer ihåg exakt hur den gamla lampan var inkopplad, vilka två eller tre ledare som användes. Vilken som är fas och nolla är betydelselöst, men du måste identifiera skyddsledaren om det fanns en sådan till lampan.

Din nya lampa ska inte skyddsjordas, så skyddsledaren ska läggas åt sidan.

Det är tydligen brunröd ledare som användes som skyddsjord till gamla lampan (om den var skyddsjordad). Och den gröna ledaren verkar vara tändtråden (fasen) som kommer från strömbrytaren eftersom den inte är sammankopplad i någon toppklämma. Toppklämma två är nollan enligt din beskrivning och det verkar stämma att svart ledare då är nolla.

Så, återigen, den gamla lampan ger dig svaret på hur den nya ska kopplas in. Har du dribblat bort dig här så blir det genast betydligt besvärligare.
 
  • Gilla
BertilSv och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.