Hej,

Vi har en gammal AC (cirka 20 år gammal) som är inkopplad till övervåningen till vårt 1,5 planshus (för att svalka sovrummen på övervåningen på sommaren). Jag har funderat på om det är en enkel operation att byta ut AC:n mot en luftvärmepump modell mindre med tanke på att rör, el o s v redan är inkopplade? Då skulle man kunna köra AC vid behov på sommaren och värma övervåningen på vintern.

Eller är det något helt annat med en luftvärmepump än en AC och att man därför inte har någon kostnadsbesparande nytta av de befintliga installationerna?

Oavsett, är det ett ekonomiskt vansinne att installera en luftvärmepump för att värma en ganska liten övervåning (kanske 30-40 kvm fördelat på tre rum).

Tacksam för eventuella synpunkter eller funderingar!
 
Om det är ekonomiskt vansinne att installera en luftvärmepump beror på hur mycket effekt ni behöver i dagsläget för att hålla önskad temperatur.
Kan vara svårt att få ut värmen då det är 3st sovrum och dom har ibland stängda dörrar !
Tar längre tid att "tjäna" tillbaka en luftvärmepump på en övervåning då effektbehovet som regel inte är lika stort på övervåningen då det stiger värme från undervåningen.

Men är eran AC på väg att ge upp så skulle jag råda er att köpa en luftvärmepump istället för en ren AC , dagens luftvärmepumpar är betydligt effektivare än den ni har i dag.
Blir inte så stor prisskillnad för att ni har en AC då denna ska tömmas och demonteras samt att man inte ska använda 20 år gamla rör i en nyinstallation.
 
Det där om att inte återanvända gamla rör låter förstås vettigt. Stort tack för inputen!
 
Rören som användes för 20 år sen fungerar inte vid nyinstallation.

mvh
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.