Hej alla kunniga!
Termostaterna vi har på elementen idag behöver bytas och är riktigt fula i plast. Jag vill nu byta till fina slottsvred i mässing istället då jag bor i en bostadsrätt från tidigt 1900-tal. Kan det orsaka problem i huset på något sätt? Fungerar slottsvred och modern termostat i plast helt olika?
Tack på förhand!
 
Hej! Värmesystemet tillhör normalt föreningen och ska något ändras behövs tillstånd från styrelsen. Ett vred är ett vred (som en kran man kan öppna och stänga) och en termostat är en termostat. Möjligen kan man byta till ett snyggare termostathus utan att byta ventilen.
 
  • Gilla
Therese Höglund
  • Laddar…
C
T Therese Höglund skrev:
Fungerar slottsvred och modern termostat i plast helt olika?
Ja, slottsvred har ingen termostatfunktion så det funkar mindre bra i ett flerbostadshus där regleringen som sker i undercentralen kanske inte är optimal för just din lägenhet. Dvs. risken är att det blir för varmt eller för kallt beroende på utetemperaturen och då får du hålla på och vrida på slottsvreden hela tiden. Vilket så klart även leder till sämre värmeekonomi vilket förmodligen föreningen har synpunkter på.
 
  • Gilla
Therese Höglund
  • Laddar…
Tack för svar! Jag kommer absolut tala med styrelse innan.
 
Det är svårt att hitta snygga manöverdelar till radiatortermostater. Danfoss har en i metall som är väldigt enkel och stilren men kanske inte så rolig som alternativ till slottsvred.
https://www.rskdatabasen.se/kategor...entiler/reglerdel-termostat/rax-ra-4819065-22

Gamla Mejeriet har termostater med ”vintagestuk” till höga priser.
https://www.gamlamejeriet.shop/category.html/Termostater

Engelsmännen är väl kanske inte kända för något kvalitativt högtstående rörmokeri men har roliga radiatortermostater till under halva priset jämfört med Gamla Mejeriet.
https://www.castironradiators.ltd.uk/york-thermostatic-radiator-valve---antique-brass-17004-p.asp
 
C
Nä, det är konstigt att det inte finns något som passar i lite äldre hus.
Är lite allergisk mot de engelska prylarna, allt jag har sett är det viktorianska stuket som vi inte direkt har någon relation till här i Sverige.
 
  • Gilla
hscn
  • Laddar…
Det finns ju nya ”slottsventil” kranar som passar på nya ventiler. Men det är ju ingen termostat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.