Jag har köpt en lägenhet med gamla innerdörrar där det sitter äldre låskistor. Toalettdörren har ett likadant låshus som övriga dörrar, med nyckelhål, men det saknas nycklar. Min tanke var därför att byta till ett toalettvred som jag dessutom föredrar framför nyckel av flera skäl. Saken är dock att de gamla låshusen har ett dorndjup på 55 mm, medan det enda som någorlunda väl överensstämmer med övriga mått (40 T) har ett dorndjup på 45 mm. https://www.bygghemma.se/inredning-...ner&utm_medium=pa&utm_campaign=lashus-fas-40t.

Tänkte använda detta WC-behör som passar ihop med övriga dörrbeslag https://www.byggfabriken.com/beslag...fo/product/550-108-funkistrycke-med-tragrepp/

Kan jag byta låskista på detta sätt? Som jag tolkar det behöver jag i så fall utvidga hålen i dörren och åtgärda gamla hål + skruvhål som kommer vara synliga utanför brickan på wc-behöret. Kommer det se illa ut?

Jag har föreslagit att sätta dit en hasp, men det var inte populärt.:rolleyes:
 

Bästa svaret

Mellandörrslås 40C finns det inte så många varianter av längre men det har funnits med 55mm men då med nyckel.
För WC behör finns endast 40T-45 som du själv hittat.
Det går att göra om urtaget så 40T-45 passar och dy kan spackla igen gamla hål.
På större byggen är förekommer det att gamla hål spacklas igen på många dörrar normalt används typ plastic padding liknande som biltemas zinkspackel som sedan kan slipas och målas.
https://www.biltema.se/bilvard/bilunderhall/bilspackel/zinkspackel-2000040287
https://www.biltema.se/bilvard/bilunderhall/bilspackel/hardare-2000040361
Om hålen är stora så kan även glasfiberspackel användas men så store hål har du inte till det låshuset.
Det man ofta gjort då är att tejpa och sedan spackla, om låshuset sitter i dörren när det spacklas så bör du tejpa anläggningsytan på låshuset så spacklet inte fastnar i låshuset.
Om du inte spacklar och målar så är det olika hur mycket som syns men den bedömningen kan du göra när du gjort om urtaget så det nya passar så ser du hur det ser ut, ibland syns det inte alls andra gånger syns det enormt var de gamla skyltarna suttit.
ibland räcker det att fylla igen 2st av de gamla skruvhålen från långskylten.
Ofta stämmer slutblecket men ibland får man ändra lite.

Alternativt behör och trycke.
https://habo.com/se/sortiment/handt...ndtag/dorrhandtag-inkl-langskylt-wc-383-19152
 
  • Gilla
InsidersUnited och 1 till
  • Laddar…
Tack för ett informativt svar!
 
Det verkar som att långskylten kommer att täcka det gamla hålet för handtagen och att jag då bara behöver åtgärda skruvhålen, men hur gör jag enklast för att vidga hålen med 1 cm så att det passar 40T-45 och blir någorlunda snyggt?
 
  • Gilla
123abc
  • Laddar…
M maskevol skrev:
Det verkar som att långskylten kommer att täcka det gamla hålet för handtagen och att jag då bara behöver åtgärda skruvhålen, men hur gör jag enklast för att vidga hålen med 1 cm så att det passar 40T-45 och blir någorlunda snyggt?
Fila är nog det lättaste.
Om du ska borra så får du sätta fast en planka eller bit plywood med tvingar och borra igenom påbyggnaden så du får styrning, borra från var sida in mot mitten.
Om du borrar så får du mäta och märka ut var hålet ska vara.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.