OK, jag kommer att anlita en elektriker när jag tänkt klart, så var inte oroliga! Men eftersom jag inte ens tänker särskilt bra när det gäller el, ber jag om klokare input.

I köket finns en 15 år gammal diskbänksbelysning i form av infällda spotar med dimmade G4 halogenlampor. Uppe i några av skåpen sitter drivdonen för dessa. Kablaget är draget i/bakom snickerierna och lär bli knepigt att byta.

Jag tycker att armaturerna blir ohälsosamt varma och det är en av anledningarna att jag vill byta till LED. Det finns ju dimbara G4 LED som förstås kräver byte till lämpliga drivdon. Det är ett alternativ och inte så komplicerat. Men helst vill jag ha smarta lampor. Eftersom jag har HomeKit-grejer i övrigt har också tittat på IKEAs och Philips infällda spotar, men jag tycker att de ger helt fel sorts sken. De är dessutom försedda med fasta kablar som innebär merjobb. En G4-LED är mycket mer lik de befintliga halogenlamporna.

Så nu undrar jag - vad tror ni kloka människor om att använda IKEAs drivdon Trådfri för att driva G4 LED i befintlig armatur? Ikeas drivdon är på 24V och även om de flesta G4-lampor tycks vara avsedda för 12V så finns det LED-lampor för 24V och även sådana som går på allt mellan 10–30V. Det blir lite skarvande mellan IKEAs kontakter och de befintliga kablarna förstås, men det må vara hänt.

OK, shoot – vad kan gå fel här?
 
Ska kanske för tydlighets skull nämna att jag kommer att plocka bort dimmern från väggen - den förväntar jag mig inte att kunna använda. I dess ställe sätter jag antagligen upp en Flic.
 
D
Varför inte bara byta drivdon och lampor. Minsta förändringen men som fungerar och låter dig behålla kablage, armatur och dimmer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.