Hej,
Vi ska till att renovera kök och funderar i samband med detta på att byta våra vattenradiatorer till golvvärme. Men jag är osäker på om det är lämpligt eller ens möjligt.

Så här ser det ut idag:
- Vi har ett kök på ca 40 kvm
- Hela huset värms med vattenradiatorer
- Det finns två fönster (120 cm och 80 cm). Under dessa finns det idag vattenradiatorer.
- Vi har en lite ovanlig lösning med uppvärmning via fjärrvärme med central värmeväxlare (vi har mao ingen egen fjärrvärmeväxlare). Vi får in uppvärmningsvatten via rör och flödet här styrs centralt i kvarteret. Temperaturen på vattnet brukar ligga mellan 35-50 grader.
- Bottenplan (där köket finns) är platta på mark.
- Tappvatten värmer vi med en frånluftsvärmepump

Då vi har tänkt byta golv i samband med renoveringen (idag ligger ett gammalt klickgolv) så funderar jag på om det kan vara lämpligt att samtidigt lägga in vattenburen golvvärme? Vad finns det i så fall för produkter/leverantörer? En förutsättning är att det inte bygger på golvhöjden allt för mycket.

Det skulle ju vara rätt snyggt att få bort radiatorerna.
 
L
Estetisk fråga
Fryser ni idag eller , ser det lite som att det inte är ekonomiskt försvarbart att försöka få in golvvärma i ert hus , GV drar med spårade skivor ca 22 mm + golv , eller så spåras golvet för GV-slang , blir många meter att såga
Det är platta på mark , isolering under ,vad vet du om det , maskarna brukar gilla att det kommer ner värme
Klart inget är omöjligt , beror på vad plånboken har för storlek
 
Principiellt går det. Man fimpar av lite varmvatten från befintligvärmekrets för golvvärmen. Det kräver dock en liten extraenhet med circpump och shuntventil (googla minishunt) stor som 2-3 skokartonger, som ska placeras någonstans.
Som det sagts så bygger vattenburen golvvärme en del. En slimmare variant är el-golvvärme som är dessutom billigare i anskaffning. Driftkostnaderna i jämförelse med fjärr beror ju på dina tariffer.
Har du någon form av isolering i golvet? Om inte kommer det att kosta betydligt mer i driftkostnader.
Då är det bättre att ha raddarna kvar. Förmodligen vill ni ha bort dessa för att kunna möblera där. Det går ändå i viss mån även om radiatorerna är kvar bara man kan inspektera och komma åt. Man kan lätt lägga där en arbetsbänk och öppna hyllor under.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.