Jag har tyvärr postat samma meddelande på fel forum så jag postar det igen här med förhoppningen att få svar.

Vi är en BRF byggd 1979 med 18 lgh på 6 våningsplan. På varje våningsplan finns en 2:a, 3:a och 4:a. Nu vill en boende renovera sin 2:a och har ställt följande frågan till styrelsen:

"Jag planerar att renovera mitt badrum och kök i tvåan på 5 tr, och planerar då att göra en förändring av planlösningen. Jag planerar att byta plats på kök och badrum, vilket enligt min hantverkare inte ska vara några problem eftersom ledningar för vatten och avlopp ansluter till stammen som ligger mitt emellan rummen. Jag planerar även att ta ner väggen mellan det gamla badrumet/nya köket och vardagsrummet, som bara är gips och inte bärande. Bifogar bilder på hur jag tänkt det"

Vi i styrelsen undrar om en sådan skiftning är verkligen möjlig utan att orsaka problem för de som bor i lägenheten under och samtidigt för hela husets rörsystem? Skall man be grannen i fråga att presentera en utförlig ändringsplan som styrelsen skall låta en VVS specialist titta på och utala sig om? IDAG.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
RENOVATION 1.1.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
RENOVATION 2.1.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
RENOVATION 3.1.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vad gällande rördragning kan jag inte se några problem om stammen går där.

Enda jag kan tänka på är att det alltid är lite vanskligt att bila upp för avloppet (toa och golvbrunn) i nya badrummet. Ditt golv är liksom någon annans tak.. Här skulle man kunna tänka sig diskutera hur man kan lösa det, t.ex. toa med bakanslutning och lågbyggande brunn + eventuellt höjning av golvet några cm.

Tycker inte det låter som en fråga man behöver göra så stor sak av.
 
Hur blir det vid ett framtida stambyte, som inom ca 10 år borde komma?
 
Det ser ut som att man först skall skicka in en bygglovsanmälan till Stadsbyggnadskontoret med detaljerad plan över ombyggnaden. Beroende på Stadsbyggnadskontorets beslut kan BRFs styrelse neka eller bifalla ombyggnaden. Tack Stoif och Demmpa för era svar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.