Hej,

vi har precis köpt ett litet minitorp - 36 m2. I hyffsat skick, mitt i skogen, känns härligt!

Funderar dock på hur man gör med kaminen och vedspisen... Stugan är som sagt på 36 m2, fördelat på ett kök och en kammare. I köket finns en väldigt stor vedspis och i kammaren en ruskigt ful och knepigt placerad kamin.

De går upp i samma murstock (som är i bra skick). Nu är kammaren och köket avskiljda med en vägg och dörr. Stugan har ingen el/vatten så en vedspis är ju bra.

Hur skulle ni ha gjort? Behöver man två värmekällor på så liten yta? Kan man klara sig med bara vedspis om man tar bort väggen mellan rummen? Eller är det bättre med bara kamin?

Sambon vill dessutom se elden...

Hoppas på många kloka synpunkter :)
 
Du har troligtvis en sidokammarstuga. Ett stort kök och en mindre kammare bredvid. Att ta bort väggen skulle kunna göra byggnaden rank. Innerväggen är nog intappad i yttervägg. En timmerstomme kan vrida sig till kollaps om stagningen försvinner. Våran bagarstuga är lite större, ca 45 kvm och vi har en hyfsad vedspis i köket och en kamin i kammaren. Det är jättebra att kunna variera eldningen och tro mig, om ni ska vara där och mysa på vintern, då behövs dom! Dessutom värmer våran undervåningen upp övervåningen (nyinredd) via trapploppet. Ni kanske ska göra sovloft någon gång. Det finns kaminer med glaslucka om det skulle göra din sambo lite lycklig!
 
Att byta eller flytta kamin är ju inte speciellt komplicerat. Men en bra vedspis skall man vara rädd om, speciellt de större emaljerade är ju riktigt bra. Man kan dock behöva byta keramikelementen i dem, om de har kollapsat.
 
Behåll väggen och vedspisen. Vedspisen är inte gjord primärt till att värma upp. Det kräver kontinuerlig småeldning för att hålla temperaturen i köket med vedspis. Typ 2 vedträn i timmen. En kamin värmer mycket bättre och kräver inte att man går och duttar med ved hela tiden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.