Pga. en gammal vattenskada tvingas vi byta ut 3st (4st inkl.sammanspickade) golvreglar som murknat. Frågan är vilket arbetsförfarande som är lämpligast mellan att stämpa upp och byta ut en regel i taget jämfört med att stämpa upp och byta ut alla tre golvreglarna samtidigt?

Enkel beskrivning av konstruktionen
Byta golvbjälkar 1.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

De grönmarkerade reglarna på bilden som ska bytas ut är belastade av golvets egenvikt. De två sammanspikade rödmarkerade reglarna som ska bytas ut har murstocken samt övre delen på murgrunden som upplag vilka bär upp semi-hjärtväggarna på de två våningarna ovanför samt vikt från vindsvåning samt tak.

Byta golvbjälkar 2.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tvärförstyvningarna kommer bytas ut i fyra av facken.

Johan
 
Ingen som vågar komma med svar?
 
Du kan inte sätta den nya regeln på andra sidan om befintlig och sedan ta bort den befintliga och ev. sätta dit en ny regel där befintlig satt?
 
Hej Joppa83. Det finns inget kring bjälklaget vid syllen som förhindrar den metod som du föreslår. Frågan är också om säkerhetsstämp behövs en våning ovanför, för att avlasta belastningen på bjälklaget som tar upp lasten från semihjärtväggarna våningarna ovanför. Att stämp i källaren och våningen ovanför placeras rakt under varandra för att reducera risken för överbelastning av stämp i källaren.
 
Kanske det sitter någon kunnig och läser detta som känner till den ordinära arbetsgången vid byte av bjälklag på bottenvåning i ett flervåningshus som är lösvirkesbyggt?
 
Är det rimligt att det tar 3dgr för 2 fackmän att riva, stämpa, byta golvbjälkar samt återställa tak enligt situationen ovan? Frågan ställd pga. inkommen offert.
 
S
har du fått veta hur dom tänkt att göra?
 
De skriver ner materialåtgången vilket jag tycker stämmer väl med vad som behöver bytas, men vad gäller arbetsgången så står bara antalet timmar totalt samt att två man kommer utföra åtgärden. Om det krävs stämpning på flera av våningsplanen pga. detta så kan jag förstå att det blir mer omständigt, men 48 timmar totalt känns som 16-24 timmar för mycket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.