I vårt badrum har man från början satt in en enkel strömbrytare för båda lampkällor, dvs båda tänds när man trycker på strömbrytaren. Nattetid t.ex så kan det ju vara lite mer behagligt att kunna tända en åt gången..

Så, är det bara för mig att köpa en strömbrytare med två knappar och enkelt byta ut den och ändra befintliga sladdar? Eller kan det vara mer komplicerat än så beroende på hur elen är dragen?
 
Presis som du själv nämner det kan vara mer kompliserat.
Du behöver "tändtråd" från knappen direkt till båda lamporna, men om du har rör så behöver det inte nödvändigtvis vara så stort ingrepp att dra dit en tråd till
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Bara förtydliga. Till en brytare har du matande fasledare, som leder ström från elcentralen. Från brytaren har du en tändtråd som leder ström till lampan. Nu har du två lampor, som har varsin tändtråd. Så till din enkla brytare är dessa två tändtrådar ihopkopplade. Den ihopkopplingen kan vara i en kopplingsdosa, vid en av lamporna eller på själva strömbrytatren. I det fallet, har du alltså två tändtrådar inkopplade i samma kopplingsklämma i brytaren. I så fall är det bara att köpa en kronbrytare (=en brytare med två knappar, finns även dubbeltrapp som är minst 50% dyrare, och är avsedd att användas om man behöver tända lamporna från mer än en brytare i rummet, går att använda som kronbrytare, men mer komplicerat, och onödigt dyrt).

Om du inte har två tändtrådar fram till brytaren, så behöver man hitta var de två lamporna är ihopkopplade, och dra separata trådar från den punkten.

Observera att även om du har två trådar på en av klämmorna på brytaren, så är det inet säkert att det är de två tändtrådarna. Det kan även vara fasledaren som är vidarekopplad från brytaren, ex. till ett vägguttag. Du måste alltså verifiera att trådarna du ändra inkopplingen för verkligen går till lamporna. Ex. genom att dra lite försiktigt och se om motsvarande tråd rör sig vid lampan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.