Ska byta en brytare men blir osäker när jag ska koppla in den nya.
Det är en tvåpolig variant och på den lilla kopplingsbeskrvninen står L1 och L2. Det finns också N1 och N2 på ett antal ställen, alla med en lamp symbol.

Ska man tolka L1 och L2 som nolla och fas?
Och N1 och N2 som tändtråd och nolla?

Se bif bild


 
  • Scan0002.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det ser snarare ut som att L1 och L2 är fas och N1 och N2 är tändtrådar till de två lamporna. Eller alltså N är väl nollan som lamporna är anslutna till i armaturen och tråden på andra sidan lampan är tändtråden som ansluts till brytaren.
 
Ok, om jag kopplar in fas på L1, var kopplar jag nolla?

Och var kopplar jag in de två trådarna från armaturen? (idag endast 1 armatur)

 
Nollan ska väl inte in på brytaren? Från fas går strömmen genom brytaren, ut i tändtråden, till lampan och sedan till nollan. Antagligen behöver du inte använda alla plintarna för tändtrådarna, utan har du bara en tändtråd använder du en anslutning.
 
Jo, men var kopplar jag det "blå" trådarna på kopplingsplinten? Dvs, den från lampan och den från matningen?
 
Alltså om du nu bara ska ansluta en lampa lär väl fasen gå in på L1 och var tråden till lampan ska anslutas borde väl vara tämligen uppenbart från ritningen på brytaren? Antagligen är det någon av dem som avslutas i N1 du ska välja. Förmodligen kan du välja vilken du vill av de två. Blå används normalt som nolla även om det inte är förbjudet att ha den som tändtråd eftersom det är mest praktiskt vid utanpåliggande installationer och kanske även när fördragna rör används. Det kanske är en sådan blå tändtråd du har?

Vad är det egentligen för lampa du ska koppla in? Är det en trappkoppling så du ska kunna tända och släcka på flera ställen eller är meningen att du ska kunna ha två lampor och tända och släcka dem oberoende av varandra med varsin knapp i brytaren? Om det är det senare bör det vara kopplat så att du bara behöver använda ena tändtråden om du bara har en lampa, medan nollan är dragen direkt till armaturanslutningen utan att gå till brytaren. Fast koppla ändå in den oanvända tändtråden till brytaren så att du inte har lösa trådar i dosan.
 
jag tycker det ser ut som en dubbeltrappbrytare så den används ju normalt ihop med en till dubbeltrappbrytare eller en trappbrytare. den har väl 2 knappar?
annars så är det bara att koppla fas på L1 och tändtråden på N1 eller fas på L2 och tändtråd på N2 ."1orna hör ihop och 2orna hör ihop"
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.