Hej alla kunniga byggare!

Vi har fått en vattenskada och måste bryta upp hela duschrummet på övervåningen. Eftersom avloppsstammarna har några år på nacken måste vi byta dessa i samband med att vi bygger nytt. Den gamla stammen ligger inbyggd i anslutning till murstocken. Frågan är nu hur svårt det är att byta ut den gamla stammen - riskerar man sprickbildning i murstocken om man börjar riva?

Tyvärr finns inget bra alternativ för avloppsdragning från det befintliga duschrummet utan alternativet skulle i så fall vara en flytt av duschrummet till en annan del av huset. Vem kan svara på sådana här frågor; rörmokare, byggnadsingenjör eller någon annan?

Tacksam för svar!
Hälsningar Karin
 
Vem säger att ni MÅSTE byta stammarna?
Hur menar du att röret är inbyggt i muren? har du kort?
Kan inte tänka mig att det ska vara svårt att byta rör men ibland kan ju den enklaste sak vara gôrsvår.
 
Stammarna är från 1950 då huset byggdes och en VVS-firma vi anlitade i samband med en tidigare renovering bedömde att de skulle klara sig några år till men att de började bli anfrätta. Skulle inte våga satsa på en större badrumsrenovering utan att byta stammarna.

Jag har inga kort men murstocken på övervåningen är ett par decimeter smalare än på undervåningen och om man knackar på den hörs att det inte är tegel hela vägen. Utanpå allt ligger ett tjockt lager puts. Försöker skissa på ett tvärsnitt.....

Det är träbjälklag på övervåningen och betongbjälklag i undervåningen.
 
Ja, klokt att byta rör när ni ändå har dom i dagen, Kan inte tänka mej att ni förstör något så det är nog bara att knacka bort putslagret och byta stam, sedan putsa eller gipsa igen slitsen på nytt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.