Hej. vi har planer på att göra en tillbyggnad av vårt och har därmed anlitat en arkitekt. Allt gick väl bra i början. Arkitekten har gjort en del ändringar på planritningen på begäran av oss, dock har efterhand nu arkitekten lagt till och ändrat på planritningen UTAN att rådfråga oss. Vi har påtalat detta men då skylls det på sin medarbetare. Pratar man inte först med sin kund om man skall göra någon ändring? Vi betalar ändå runt 500:- i timmen varje gång arkitekten sätter sig vid ritbordet. Det tar också en himla tid innan nästa ritning blir färdig.

Arkitekten har också lagt in på planritningen en konstruktion som han egntligen inte tror riktigt på själv. Vi själva har inte den kunskapen om vad som är bäst, så vi känner oss rätt så maktlösa nu. Vi har väl lagt ut ca 30,000.- på ritningarna.

Vi börjar känna nu att tiden rinner iväg snabbt för oss. Vi vill bara komma igång med bygget.

Så nu undrar vi om vi bytar arkitekt, har man då rätt att kräva att få tillbaka de ritningar som är mest aktuella på en fil som då någon annan arkitekt kan jobba med?

Tacksam för snabbt svar.
Ingo
 
det har du definitivt, det är du som betalat ritningarna
 
Så länge du har en skalenlig pappersritning går det rätt snabbt att utgå från ritningen oavsett om ni har den digitala orginalritningen. Om ni dessutom inte är nöjda med lösningen behöver det ändå redigeras och då börjar man oftast på nytt igen med den gamla ritningen som inspiration. Så jobbar jag i alla fall i mitt arkitektyrke..

/Johannes igelström
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.