Mitt första riktiga snickeriprojekt blir att bygga mig en arbetsbänk. Jag tänkte köpa Festools MFT-platta i MDF med förborrade hål samt passande tvingar så att jag kan spänna fast arbetsstycken. Däremot har jag inte kommit på hur jag ska bygga för att kunna fästa stycken på högkant vid arbetsbordets sida tex för att plugga kortsidor mm.

I mina mest grova skisser tänker jag mig att jag använder mig av ett hårt trästycke utan flex som jag sedan tvingar fast mot bordet med arbetsstycket i mitten som en hamburgare, men det känns som att det borde finnas snyggare lösningar.
 
Skena med T-spår som du fäster Festool-tvingarna i? Kombinera med pinnar att ställa arbetsstycket på. Spendera ett par timmar framför Google, det finns mycket både här och på andra siter som festoolownergroup.

Se till att ta lite extra tid på dig att fundera kring arbetsbänken, det är trist att bygga om den på en gång. Om möjligt, bygg ett par andra projekt först så du vet vad du behöver för funktionalitet. Det varierar väldigt mycket.
 
Hmm hönan eller ägget. Jag kan inte bygga annat förrän jag har en bänk att bygga på :)
Jag har spenderat måååånga timmar både på Google, FOG och Youtubes snickerikanaler men inte hittat något.

När du säger skena, menar du en alu-skena? Jag har försökt hitta Festools egna skena som finns på deras MFT för att få samma fördelar men har inte hittat dessa som reservdelar.
 
Aha, det gäller ju att söka efter rätt ord.... nu gillar jag Google igen.

Ungefär detta söker jag:

http://www.finewoodworking.com/assets/uploads/posts/30030/Twin_Shaft_Open_-_web.jpg

http://zachmannfamily.com/photos/workbench/vise_view.JPG

http://www.americanwoodworker.com/c...ogFiles/shop/14822_5F00_Workbench_5F00_20.jpg


...och det här var fulvarianten jag först tänkte på:
http://www.woodworkersworkshop.com/graphics16/woodworkingtips-bench-vise.jpg

Kan det finnas kit man kan köpa som man monterar på sin egna bänk?
 
Finns på hyvlar.se också.
 
DarrenB skrev:
När du säger skena, menar du en alu-skena? Jag har försökt hitta Festools egna skena som finns på deras MFT för att få samma fördelar men har inte hittat dessa som reservdelar.
Om det kan vara till någon hjälp så är här är en gammal tråd där jag b.l.a gör egna skenor för mitt "MFT":
http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/140009-annu-ett-hemmabyggt-mft.html

Jag har nu planer på att bygga ett nytt stabilare bord som jag svamlade lite om i denna tråden:
http://www.byggahus.se/forum/verkty...ventuellt-bygge-av-mft-hyvelbanks-hybrid.html
Där är också endel länkar till andra trådar som kanske kan vara till hjälp om du inte redan har hittat dem.

För att återgå till frågan om skenan så tänkte jag även ha en stående skena på benen så att jag kan sätta tvingar där för att åstadkomma det jag tror du är ute efter. Jag kommer dessutom att sätta en sådanhär framtång på sidan:
http://www.rutlands.co.uk/sp++dk2020

Om du tittar på Daniel_Ns bord som även finns länkat i ovan nämnda tråd så tror jag du ser på bilderna hur han löst det med den stående skenan på benen.
 
  • Gilla
DarrenB
  • Laddar…
DarrenB skrev:
Denna verkar smart: [länk]
Ja, det är b.l.a. den funktionen jag är ute efter genom att integrera ett "Quick Release Vice" som det från Rutlands som jag länkade till. Med Sjöbergs variant blir det ju lite mer flexibelt. Vad tror forumet om kvaliten på ett sådant?
 
Sjölands bänkar är ju erkänt bra. Jag såg ett sånt på slöjddetaljer härom dagen, men jag hade inte tid att klämma på det. Om beskrivningen stämmer är det dock fantastiskt, jag menar vilket verktyg, möjligtvis undantaget bågfilsblad, kan beskrivas som "Tar ingen plats vid förvaring". :)
 
Jag såg att Jay Bates (sök på youtube) gjorde en sådan variant med två "pipe clamps" som såg hyfsat smidig ut. Hans satt visserligen fast ovanpå bänken men justerbar för att kunna välja om käftarna skulle vara utanför bordskanten eller inte. Den lösningen funderar jag på och modifiera så att den blir avtagbar.

(Undrar om den inte heller tar någon plats att förvara... :rolleyes: )
 
Det finns ju också filmer som Matt kenneys "Monster workbench" och Chris Schwarz "Ruobo". Vet också att Spagnuolo har byggt en Ruobo i sitt "guild".

Det kan verkligen vara värt en liten peng för att kolla på dessa filmer och få lite inspiration. Allt finns inte gratis på YouTube, utan denna typ av dvder eller paywallskyddat material är ofta betydligt mer grundligt dokumenterat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.