Hej!
En total nybörjarfråga. Skall bygga ett kryssbord och har svårt att hitta en limträbalk i dem dimensioner jag vill ha (42*90 cm). Går det bra att använda byggnadsregel istället till benen? Tänker 70*70 mm som den nedan. Blir detta tillräckligt stabilt? Bänkksivan är i ek och 202*90 cm och väger 20 kilo.

https://www.beijerbygg.se/privat/sv/byggregel-70x70mm-c14

En fråga till; skulle vilja att bordsbenen går att montera av och på för lättare transportering. Vilken typ av skruv rekommenderar Ni då?
 
Redigerat:
Minsta dimensionen på limträ brukar vara 42x180 mm. Byggregeln i exemplet är av gran och inte särskilt trevlig till ditt ekbord. Titta i stället på planhyvlat virke som brukar finnas ihop med lister och liknande. 33x95 mm fur borde fungera. Det finns även planhyvlad ek. Ek är dessutom styvare än fur. Det blir inga stora laster på dessa ben. Någon form av vagnsbult kan väl vara lämplig till att skruva ihop kryssen med. Tänk på att kryssets övre delar måste förenas på något sätt för att det ska hålla. Kryssen måste stå en bit in under skivan för att det inte ska svikta för mycket på mitten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.