Träffade en yngre bekant, dennes far är Byggmästare, men är egen företagare och jobbar åt flera firmor. Fattade inte rikitgt, om man är byggmästare är man då inte en byggfirma som tar åt sig större jobb? Som byggherre osv. Har för mig han är ensam företagare också vilket gör det ännu mer konstigt.

Kan någon om dessa olika termer så föklara gärna.
 
Va sägs om denna utläggning från NE?
Byggmästare, en från skråväsendet härstammande beteckning för en person som ansvarar för uppförandet av en byggnad. Tidigare krävdes, enligt byggnadsstadgan, att byggmästare som i större svenska städer uppförde byggnader över en viss storlek skulle ha auktorisation av byggnadsnämnd. Numera är byggmästare vanligen beteckning på en lokal, mindre byggentreprenör
 
Å en byggherre är enl. Boverket:

Byggherre kallas enligt lagen den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads- rivnings- eller markarbeten. Byggherren ska se till att arbetena utförs enligt lag och enligt de föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av lagen. Exempel på sådana beslut är beslut om kontrollplan, beslut om förbud att fortsätta byggnadsarbeten och beslut om bygglov.
 
Min uppfattning av begreppend dagliga betydelse i dagsläget:

Byggherre: fastighetsägare, eller den som innehar nyttjanderätten (hyra, arrende) till en byggnad som byggs eller byggs om.

Byggmästare: Entreprenör inom byggbranschen.

Begreppet "byggherre" är en legal/officiell definition. "Byggmästare" är det inte.
 
kanon, tack
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.