Hejsan
För att göra en lång historia kort:
  • Vi ansökte om bygglov för att höja huset 2007.
  • Vi fick bygglov av Stadsbyggnadskontoret
  • Bygglovet överklagades av grannar till länsstyrelsen.
  • Länsstyrelsen gick på grannarnas linje och hävde bygglovet.
  • Vi överklagade till Länsrätten.
  • Länsrätten gick på vår linje och hävde länsstyrelsens beslut och skickade ärendet tillbaka till länsstyrelsen
  • Grannarna överklagade igen.
  • Nu (3,5 år senare) ligger ärendet hos kammarrätten och väntar på om det skall få prövningstillstånd.

Att det tar så lång tid är ofattbart, vår familj växer och behovet av vårt övre plan är i allra högsta grad påtagligt.
Vi har ju formellt sett bygglov, eftersom länsrätten hävt beslutet. från länsstyrelsen. Vi funderar på att bygga ändå och, sedan kommer vi själva att överklaga (ifall ärendet fortsättningsvis inte går vår väg) till både kammarrätt och regeringsrätt, och detta kan ju ta flera år. Skulle det inte gå vår väg i slutändan, tänkte vi söka ett nytt bygglov hos stadsbyggnadskontoret om inte annat för att dra ut på ärendet, tillräckligt många år för att vi till slut har bott så pass länge att man ger os bygglovet (finns det någon sådan tidsperiod förresten, då ett bygge anses som att det stått så pass länge utan bygglov att man får bygglov ändå).

Tack för alla synpunkter/hjälp.
/Mats
 
SOm svar på den sista frågan, så gäller 10 som en sorts preskription. Men jag tror att om det utfärdas rivningsbeslut inom 10 år så gäller det även om det skulle gå att överklaga i 5-6 år till.

Ofta så är det ju relativt riskfritt att börja bygga även efter ett överklagande. Det som är lite obehagligt i ditt fall är ju att grannen vann i en instans. Det tyder på att deras synpunkter inte är helt tokiga. Dvs. risken att de ev. kan få rätt till slut är inte försumbar.

Var ligger problemet? Strider påbyggnaden mot detaljplanen?
 
Hej och tack för svar.
Som svar på din sista fråga:
Påbyggnaden strider ej mot detaljplan, men det finns miljöhistoriskt skydd i området.

Nästa fråga, när i processen utfärdas rivningsbeslut...?
Mvh
Mats
 
Vad angav länsstyrelsen för skäl till att gå på grannens linje?

Är det detaljplanerat och det inte strider mot detaljplan så ska dom följa stadsbyggnadskontorets linje.
 
Skälet länsstyrelsen gav var att Stadsbyggnadskontoret inte hade motiverat beslutet tillräckligt + att stadsbyggnadskontoret inte meddelat alla berörda grannar innan beslutet. Stadsbyggnadskontoret råkade skicka ut sina förfrågningar till den förre fastighetsägaren hos en av våra grannar.
/M
 
Vi fick rivningslovet direkt efter att fått bygglovet, men i ert fall så avvaktar väl kommunen pga av att ärendet är överklagat, alltså ni har ju inget bygglov för närvarande om jag fattat rätt.
 
Om ni inte redan har gjort det så bör ni kontakta en advokat med lämplig inriktning (kolla ex. med villaägarförbundets jurister). Man kan med rätt formulering begära att kammarätten behandlar ärendet skyndsamt. Bäst att låta en advokat formulera den begäran.

Jag har erfarenhet av en sådan hantering i Hovrätten, som behandlade en överklagan på typ 3 veckor sedan advokaten begärde skyndsam handläggning. Det gällde då bara att avslå prövningstillstånd. Ärendet drogs upp till högtsa domstolen som visserligen beviljade några veckors anstånd, men sedan avgjorde ärendet på några dagar. Ärendet gällde då bara huruvida det var rätt av hovrätten att inte pröva ärendet.

Nu kan kammarätten mycket väl ha ett annat arbetssätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.