Vi ska sätta igång och bygga vårat hus och enligt vår kille som skall spränga så bör vi ha någon försäkring som skulle kallas byggherreförsäkring.
Har inte riktig koll på det.

Är det någon som vet vad det är?
Och vet var man tecknar den bäst och till bäst pris?

Häls Niclas
 
Som byggherre (=den som låter uppföra ett hus på mark som han äger och som han sökt bygglov för) har Du ett ansvar gentemot exempelvis grannar för skada på deras egendom vid exempelvis sprängning.

Detta ansvar delas visserligen av Din entreprenör, men om entreprenören vidtar all försiktighet och inte överskrider fastställda gränsvärden vad gäller vibrationer så har han inget ansvar enligt de vanliga entreprenadreglerna och då hamnar ansvaret i ditt knä.

En byggherre bör därför absolut ta en försäkring som täcker detta ansvar i händelse av skada.
Sådant försäkringsmoment ingår i en vanlig villaförsäkring som, utöver ansvaret, även omfattar skador på den egna egendomen under byggtiden, rättsskydd m.m.

Dessa försäkringar saluförs av de vanliga försäkringsbolagen t.ex. If, Trygg-Hansa, Länsförsäkringar m.fl. och kallas ibland villabyggareförsäkring.
Jag känner inte till kostnaden men den uppgår nog till
2-4 000 kr i årspremie. Lite olika beroende på självrisk, omfattning m.m. Kontakta några av försäkringsbolagen och begär prisuppgift
 
Är det den här typen av försäkring som täcker ev. brand eller annan skada på huset under byggtiden såsom stöld av vitvaror, parkett etc.?
 
Den del som utgör just byggherreförsäkringen täcker inte skador, stölder o dylikt. Den del av en villaförsäkring som täcker sådana saker kallas allriskförsäkring.
En normal villaförsäkring omfattar båda dessa moment och vanligtvis även andra moment såsom rättsskydd, reseförsäkring, oturs-(drulle-)försäkring och ibland mer till.
 
Kommunen kan komma att kräva att försäkring finns vid byggsamrådet.
 
Vad kommunen kräver är att det finns färdigställande- och byggfelsförsäkring.
Denna försäkring, som lämnas av Gar-Bo m.fl. har inget att göra med byggherreförsäkring eller skadeförsäkring och dessa försäkringar kollar inte kommunen.

Färdigställande- och byggfelsförsäkring skall finnas när arbetet påbörjas. En del kommuner tolkar detta som att försäkring skall föreligga vid samrådet. Detta är dock enligt lagstiftaren inte nödvändigt. Det räcker att försäkringsbrevet finns den dag arbetet på byggnaden faktiskt påbörjas.
 
Vill bara tillägga att banken kräver att du också har hemförsäkring på blivande villan innan du börjar bygga, det gjorde i alla fall vår bank(FSB).

//samba
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.