:Hej,

Vi har köpt ett parhus privat. Vi anlitade en mäklare från Fastighetsbyrån för pappersarbetet, banken för banktransaktionerna och Anticimex för besiktning. Skanska var entrepenör när huset byggdes, då det såldes till första ägaren som en bostadsrätt.

Bostadsrätten gjordes om runt 2008 till ett fristående hus. Den första ägaren har ägt huset ända fram till försäljningsdatum (januari 2011) till oss med tillträde i maj 2011. Vi är alltså ägare nummer två.

Huset är besiktigat enligt nedan:
Förbesiktning: 2001-09-05
Slutbesiktning: 2001-09-13
Efterbesiktning: 2001-09-20

PROBLEMET:
Vid besiktning uppdagades att golvbrunnarna i grovingång, badrum nere och badrum uppe är felaktigt byggda.

Den manschett och det tätskikt som ska monteras korrekt vid golvbrunnen med klämring och allt därtill är inte korrekt gjort. Manschetten som ska skydda för vatten är felskuret så att vatten kan komma ut under klinkersgovet i alla tre rummen. Det har Anticimex varnat för (ingen skada skedd än alltså, vad vi vet och enligt Anticimex besiktning i januari 2011).

Vi tog nyligen hit en kakel/klinkersspecialist som tittade på det igen och sa något dramatiskt att det är bara att byta hela badrummen då tätskiktet ska gå under klinkers och kakel på väggarna. Han sa att försäkringsbolagen kan komma att vilja laga felet, men han sa att det inte är någon lösning som håller måttet fullt ut. Han sa också att underskikten i badrummet uppe inte håller måttet för kakel i ett trähus, det kan lätt komma att bli sprickor etc. i fogarna då huset rör sig... Både Anticimex och kakelspecialisten är överrens om att det här är ett ursprungligt byggfel.

När jag läser i de urspringliga papprena visar det sig att Skanska haft en lokal underleverantör som utfört kakel- och VVS-jobbet i huset. Det bolaget är fortfarande aktivt.
...
Vi är alltså osäkra hur vi ska ta tag i det här. Med tanke på att det inte har gått 10 år än sedan
slutbesiktning (huset går över den tidsfristen i september!!!) så måste jag agera snabbt.
...
- Hur går jag tillväga rent praktiskt/fysiskt. Skriftlig reklamation?
- Kontaktar jag Skanska eller underleverantören?
- Vilka lagar och regler kan jag hänvisa till?
- Kan man ta upp det här utan att skada har skett?
- Kan man ta det här via något organisation som ARN, Konsumentverket eller något liknande?
- Kan jag driva detta eller måste ursprunglig ägare involveras?
- Kan jag ställa något krav mot säljaren för det här?
...
Vi har en full försäkring med villatillägg från Länsförsäkringar.
...
Jag är OTROLIGT tacksam för er hjälp här.
 
Det du ska veta är att processa i Sverige är inte lönsamt då rättssamhället inte finns för vanliga inkomsttagare!
Att bygga badrum i Sverige är i princip omöjligt eftersom regelverket ändras hela tiden..

Att bygga badrum på organiskt bjälklag och spånplatta är galet.

Om jag hade varit i dina kläder så skulle jag kontakta en riktig badrums firma och be om en offert för att göra om golv och om du inte har golvvärme sätta in det.
Genom att strunta i klinker och använda våtrumsmatta så sparar du massor.

Därefter vet du om du anser det värt att processa?

En advokat kostar 100 000 innan du hinner blinka!
 
Hemmakatten
Den enda du kan "gå på" är förre ägaren, dvs. den du köpte huset av.
Men, eftersom du redan visste om (eller borde eftersom besiktningsprotokollet är nästan 10 år gammalt) dessa fel när du köpte huset så är detta inte något dolt fel.

Det enda, och som dessutom inte kommer att ha någon framgång) är att du begär ersättning från förre ägaren. Vinner du en sådan process (helt osannolikt att du gör) så får förre ägaren gå på tidigare ägare.

För att bespara dig själv både pengar och sinnesro, så avråder jag från att ens försöka.SDpara istället den energin och pengarna till att så småningom gör om badrummet. Det har ju inga problem idag och kommer säkert att hålla i många år till.
 
När det gäller dina möjligheter att kräva byggaren så har jag inga bra svar, jag tror, men är väldigt osäker att deras ansvar bara är mot ursprungliga beställaren.

Om jag fattat rätt så upptäckte ni felet mha. besiktningsman när ni köpte huset? Iom. att ni då kände till felet så kan ni inte nu komma med krav mot säljaren.

Sedan tycker jag att "byggarätt" är lite överdrivet pessimistisk när det gäller att bygga badrum på träbjälklag. Det är absolut inga problem att bygga badrum efter de regler som gäller när man bygger badrummet, och det finns ingen som kräver att man skall riva upp och bygga om när nya regler införs. Det är bara att läsa regleverket, det från BKR (plattsättning och tätskikt) är bara 20 - 30 ganska lättlästa sidor.

Så skall man läsa monteringsinstruktioner från tillverkarna av golvbrunnar, rörsystem osv. Inga större problem.

Edit, "katten" hann före.
 
Tack för svar. Jag ser återkommande att ni inte rekommenderar att processa något med jurister inblandade... fine - jag inser att det kommer att bli hutlöst dyrt.

Jag hade tänkt en enklare variant där man skriftligen antingen reklamerar, med tydliga datum självklart till underleverantören eller Skanska.

Det kan vara ett utförligt dokument där jag trycker på att bygget är felaktigt utfört ursprungligen.

Kan inte det fungera?
 
Jo det är definitivt värt ett försök, Skanska är i många fall kända för att ta ett bra ansvar, även om det finns sorgehistorier också om Skanska.

Du får dock räkna med att även om de ställer upp, så kommerr du att få betala mellan, räkna med liknande åldersavdrag som förs. bolagen kör med.
 
Kan säga att som privatperson så har du inget att sätta mot skanska juristkår.. De vet hur man tar sig undan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.