Vi har ett hus som är byggt 1970. Ca 2006 renoverades huset från topp till tå plus att det byggdes ut med ca 50% yta + källare i den utbyggda delen. Ny el, vattenburen värme, ytskikt, nya golv, yttertak, puts, fönster, bad, WC, kök, tvättstuga, rubbet. Är byggår fortfarande 1970 trots att det inte finns många rester kvar? Hur påverkas försäkringspremien av vilket byggår som är angivet? Hur resonerar försäkringsbolaget om huset brinner ner om byggår är 1970 resp 2006?
 
Byggår är ursprungsåret såvida inte huset rivs och byggs upp på nytt. Vissa bolag premiesätter i tariffen på byggår medan andra har med år för renovering. För att det ska anses renoverat är kraven då oftast att all el och hela avloppstammen skall vara utbytt. Ytskikt, badrum etc spelar ingen större roll.

Gällande försäkringsersättning så spelar byggår ingen större skillnad. Det som kommer utredas för åldersavdragets skull är fastighetens skick dagen före skadan.

Detta blev lite generella uppgifter då alla bolag räknar sina tariffer olika. Hos en del slår det stenhårt om man skaffar ett tredje badrum tex medan andra räknar på antal boende, vissa på byggyta, andra på boyta. En del bolag tar betalt för biyta andra inte etc etc. Den exakta tariffberäkningen är hemlig även om det mesta går att gissa sig fram efter de frågor som ställs vid tecknande av försäkringen och som står i försäkringsbrevet
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.