Vi har ett hus från 50 talet som aldrig är omdränerat.
Källaren är oinredd, det står en fristående bastu där nere, en matkällare, ett stort rum som vi använder som förråd och en tvättstuga. Inget av utrymmena har tapet utan alla har direkt betongväggar.
På vissa ställen lossnar färg/puts från väggarna vilket enligt anticimex tyder på fukt.
När vi köpte huset för två år sedan så va det besiktigat i alla rum utom "förrådet" för där kom inte anticimex åt pga mycket grejer, men hursomhelst, det visade fukt i bla tvättstugan så det åtgärdade förra ägaren, Men inte så bra tydligen eftersom det redan lossnar för fullt.

Nu ska vi bygga ut huset, men en riktig hall på 5 kvm. Den kommer att stå på nån slags betong uppbyggnad och ha trapp upp till huset så att säga.

Frågan är nu: Måste vi dränera om INNAN utbyggnationen? För som vi förstår det går det ju inte att komma åt att gräva längst in mot huset under nya hallen/farstun..och enligt alla regler ska ju altaner farstukvistar o liknande bort vid en omdränering..

Vi vill inte ta hit nån hantverkare och fråga, för dom tycker ju garanterat att vi ska låta dom dränera om..för dom vill väl tjäna pengar lixom.

hoppas hoppas att nån här kan råda oss! Eller tipsa eller ja..bolla lite helt enkelt!

Trevlig helg!
Mvh
tjejn
 
Hej
Vi var i samma sits i höstas. Har ett hus från -56 med källare som vi har funderingar på att bygga ut. Vi valde att dränera om innan vi började med något annat. Om ni har problem med puts som lossnar skulle jag definitivt dränera om, då det är det ända säkra sättet att bli av med problemen.

Om ni väljer att dränera om så räkna med att det tar en hel del tid om man gör det själv.

/T
 
Hej och tack för ditt svar.
Det lustiga är att vi har pratat med anticimex och dom tycker inte att vi ska dränera om. Eftersom att ingen ska bo där nere och vi har inga planer på att regla upp vägar eller liknande...
Ringde dom och sa att puts lossnar på vissa ställen och undrade om dom kan komma hit och fuktmäta. Deras svar blev att: vi behöver inte komma ut till er. Det är garanterat fukt, men ingen fara eftersom att källaren är oinredd och obebodd...
 
Det är ju i princip sant, men, det är trevligare i en torr (relativt) källare, och när ni någon gång säljer så är det nog uppskattat. Det kan kanske vara bra att veta att ev fukt i golvet inte nödvändigtvis försvinner iom omdränering.

Om man passar på att isolera väggarna i samband med omdräneringen så kan man antingen hålla högre temp, och därmed få en varmare och torrare källare (och trevligare), el spara in lite på uppvärmningskostnaden.

Har själv bott i ett hus från -47 med lite fuktig källare. Allt som förvarades där fick stå på SJ-pallar el trasmattor i äkta plast från -70-talet. Tappade man tvätt på golvet var det desinficering och omtvätt som gällde. Ogillar man insekter och större spindlar så är det heller inte bra. Det ska väl i ärlighetens namn sägas att det var ett hus som vi hyrde, och källaren var i orginalskick sedan huset var nytt, med oljepannan som enda uppvärmning, och vi gjorde inget för att fräscha upp heller då det var ett temporärt boende.
 
Bygg ut huset med samma mått även nere så löser ni det både nu och i framtiden....antagligen även lättare om man måste sälja.....
 
Håller med Enk Projektet. Jag byggde ut min hall med 7 kvm och grävde då hela vägen ner till källaren och fick ett extra källarförråd på 7 kvm.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.