Vårt helkaklade badrum byggdes tillsammans med huset för 20-21 år sedan och vi är nöjda med badrummet som ännu är helt ok och hyfsat fräscht.

Dock saknas bastu vilket vi gärna vill ha och vi diskuterar därför nu med Arkitekten att bygga ut en ny liten utbyggnad som "förlängning" av badrummet där bastun kan ligga.

=> Frågan är nu om man MÅSTE riva ut hela befintliga badrummet och lägga nytt tätskikt+kakel och byta ALLT bara för att man annars får en skarv i tätskiktet mellan den nya och gamla delen?

Badrummet är ca 15m2 stort och vi gissar att det isåfall skulle kosta upp till 20´000kr/m2 extra om man river ut allt befintligt, dvs en merkostnad på kanske 300´000kr om man lejer ut allt jobb och inte gör ngt själv?

Som vi resonerar så är kanske genomsnittsåldern på ett badrum innan renovering normalt sett mellan 30-40 år? (Kommentarer?)

Isåfall kommer vi troligen inte att känna stort behov att riva ut befintligt badrum förrän om 10-20år från idag, men å andra sidan kanske man då får det omvända problemet att man är osäker på om man vill riva ut "den nästan nya bastun" då.....

=> Vilket beslut kommer man att bli mest nöjd med på lång sikt?

(Och nej, vi är inte gjorda av pengar...extra badrumsrenovering NU blir på bekostnad av annat i våra liv även om man kan resonera som att kostnaden kommer ändå förr eller senare.) :)
 
Normalt säger man att allt måste rivas ut ert läge.

Några kommentarer. Ett badrum som är 20 år gammalt är troligen nära sin tekniska livslängd, det är inte någon jättestor kapitalförstöring att riva ut det idag. Visst det kanske håller i 20 år till, men ingen skulle bli speciellt förvånad om det rasar inom 3 4 år.

Kostnaden: Jag tror inte att man skall räkna ren kvadratmeter kostnad vid badrumsrenovering. Det man i så fall skall räkna är hur stor väggyta plus golvyta man har. Det ger att kostnaden för ett stort badrum som ert, inte så himla stor jämfört med ett lite mindre badrum. Dessutom så är en faktor för varför badrum blir så dyra just att de oftast är ganska små, väldigt stor del av kostnaden ligger i att det är så många moment som skall utföras, ställkostnaden för vart och ett av dem är ofta högre än kostnaden för själva utförandet.

OM ni absolut vill behålla det befintliga badrummet, så tycker jag att det borde gå, om anslutningen mellan rummen blir som en dörröppning, och kanske helst inte alltför nära våtzonen i det befintliga badrummet. En detalj som kan spräcka det är fuktskydd vid tröskeln till det nya rummet.

Om ni bygger om badrummet samtidigt som det nya byggs så borde det också pressa kostnaden en del jämfört med om ni senare kanske om ett par år får åtgärda en vattenskada, som beror på att det gamla tätskiktet tjänat ut.
 
om man kan kapa upp dörrhålet i bef.vägg och även spara någon cm upp på väggen så man har en kant så bör det inte var några problem
 
I praktiken tror jag att ni kan få till en hyffsad anslutning men det är frågan hur ni tänker kring utförandet.

Ser man till Boverkets regler så är det inga hinder att göra precis som ni vill. Det som istället blir frågan är om ni önskar att bygga på ett sådant sätt att erat badrum uppfyller kraven för våtrumsskydd hos försäkringsbolagen. Det finns mig veterligen ingen lösning för att få till en skarv som skulle uppfylla några branschregler för att då vara försäkringsbar.

Hållbarheten i ett badrum kan vara alltfrån 15 till 30-40 år.

Så ni får själv avgöra hur ni värderar situationen. Vill ni ha ett badrum byggt så att det uppfyller villkoren i eran försäkring eller vill ni bygga billigare och kan kompromissa på försäkringsskyddet
 
jag tänkte på plastmatta i bastun, så att man får något slags överlapp, alltså plastmatta över bef. tätskikt
någon cm bara...
vill ni ha ett slätt klinkersgolv utan tröskel in till bastun är det nog näst intill omöjligt att få ihop tätskikten

sen beror det ju lite på vem som ska bruka utrymmet... Är det tex uthyrning i fjällvärlden då ska man göra allt idiotsäkert, är det enbart ni som ska bruka det så kommer ni förmodligen att vara försiktiga med vatten om ni vet att det är en osäker hoplappning av tätskikt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.