Bygga till fritidshus med attefall.
Vi bor i en mycket besvärlig kommun. För ett tag sedan köpte vi grannfastigheten. En större fastighet med ett normalt stamhus och 2 komplementhus, fritidshuset (4x6m) och pigbostaden som är kvar i en delvis riven ladugård.

Fritidshuset ligger i hörnet på tomten på en bergsplatå med andra grannar runt om och är en klockren lucktomt på 990 kvm. Stugan från 1953 med bygglov är helt ras.Höjden i det lovet var 3,6m, med nockhöjd 5,4 m, men huset byggdes då bara 3,5 m till nock. Kommunen (Mölndal) har kämpat emot med näbbar och klor för hindra oss att få förhandsbesked och bygga en normal villa och lantmäteriet var villig att stycka först men blev väl hindrad av kommunen och har nu ändrat sig. VA ledningarna i området som går till kommunalt ledning lades ned av mig för 12 år sedan och överdimensionerades.
Alla överinstanser sa nej med anledning av att kommunen inte är skyldig att ge bygglov till en lucktomt trots deras egna rekommendationer. Vägar, kommunikation, VA, ja allt, finns.

Grannegrannen 60 m bort med identisk tomt som oss och som också är en lucktomt sökte lov strax efter och fick bygglov direkt för en stor villa med garage. Då dög VA osv. Bda markbitarna var identiska i avseende på allt utom tjänstepersonen på BN.

Nu återstår att renovera och bygga till fritidshuset. Vi fick INTE riva det och bygga identiskt nytt men vi fick byta bräda för bräda. Vi fick inte lyfta undan huset temporärt för att fixa grunden men väl lyfta det rakt upp och fixa ny grund. Då det är samlad bebyggelse utom plan så skulle de neka att bygga till 50% sa de. De har nu ändrat sig och förstår att de inte kan neka attefallsåtgärd på 15 kvm (62%). Projektet motarbetas på alla tänkbara sätt från byggnadsnämnden.

Nu blev iden att bygga till dessa 15 kvm runt om och justera höjden till den som lovet är till för, 5,4 till nock. Det blir då en stuga på 7,2x5,5m med höjd 3,5 och 5,6 i nock och att grunden står 60 cm över mark.

Får man fördela tillbyggnadsarean runt om ett hus och bygga ut 1m runt om på alla sidor?
Vad tror ni?

Kommunen tog upp frågan på ett möte dagen efter och skulle fråga Boverket.
Det gamla huset kommer då helt inneslutas i det nya och bli till innerväggar, som man får göra vad man vill med, dvs riva. Huset får en ny grund och ett rejält sovloft.
 
Det där med att justera höjden låter märkligt. Även om det gamla bygglovet föreskriver att du får bygga 5,4m till nock, så betyder inte det att du får "slutföra" det gamla lovet nu. Ett bygglov gäller bara 5 år.

Dvs. Om du nu bygger en utbyggnad enl. Attefallsregler så får du inte påverka det befintliga taket.
 
Jag får först rätta till original 1953 enl BN, sedan bygga till. Både bygghöjd och nockhöjd blir identiska före som efter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.