Hej, har letat men inte hitta något vettigt.
Läget: Snäzon: 2,5 ska nämligen bygga garage, det kommer att vara en betongplatta på 6*8m.
På kortsidan kommer det att va en tvådelad port på totalt 2,5m bred, eventuellt en dörr på ena långsidan, takhöjd eller rättare sagt höjden på väggen kommer att va 3,5m, så att det går hyfsat bra att hissa upp bilen.
Väggarna kommer att byggas på glecca block så att de inte ruttnar efter "100år".

Frågor:
Vilket plåttak med isolering är billigast och enklast att bygga utan att äventyra styrkan, pulpettak eller sadeltak?
^Dimensionering?^
Vad ska det va för dimensioner i väggarna eftersom de blir bärande?

Reglar i väggarna och takstolarna kommer att placeras med ett mellanrum på 1200mm, vad tycker ni om man placerar dom på ett avstånd av 1500mm för att spara någon krona som gör skillnad.?

Kommer inte på så mycket mer nu, tack på förhand!
 
Hej och välkommen till Byggahus forum!
Val av takform är normalt en smaksak, men eftersom du bor i snözon 2,5 skulle jag satsa på ett sadeltak med rejäl lutning. Gärna 45 grader. Det leder till att man kan räkna med lägre snölaster och därigenom använda klenare virke. Man kan inte säga så mycket om dimensioner på reglar mm innan du har bestämt takformen. Mellanrum på 1200 mm är normalt för takstolar men väggreglarna bör sitta på 600 mm mellanrum. Du sparar i praktiken inte pengar genom att öka avstånden. Det leder bara till grövre dimensioner på det övriga materialet. Dessutom är mycket byggmaterial anpassat till standardbredderna, t.ex. skivor och isolering. Mest pengarna sparar man på 1) Hålla igen storleken på bygget, 2) Smart och effektiv konstruktion och 3) Våga välja lite udda material.
 
  • Gilla
Håkan V
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.