4 081 läst · 17 svar
4k läst
17 svar
Bygga offset smoker & Santa Maria-grill - några frågor
Jag försöker planera inför ett bygge av offset smoker (varm och förbereda för kall) med en BBQ-pit/Santa Maria-grill bredvid. Största kruxet jag ser är dels beräkning av storlek på firebox och smoker samt inreda fireboxen med eldfast tegel.
- Jag har 230x80cm att jobba med
- Tanken är att göra den med byggblock och gjuta hela plan för en hylla samt bänkskiva.
- Den kommer byggas på en befintlig betongplatta, fintar på om jag skippa att fästa bygget i betongplattan?
- Beräkning av firebox, smoker och skorsten görs med http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html
Frågor:
Hur gör jag för att fästa eldfasta teglet i fireboxen? Om man fogar dem i taket med eldfast fog, kommer det att hålla eller är det risk att de släpper? ( Ta det försiktigt, är noob på området..)
Eller är det bättre att "valva" det som i en murad pizzaugn?
Är det bättre med klassiskt tegel? Tänker att det är lättare att anpassa längder med tegel men mer jobb?
Vad blir billigare, tegel eller byggblock? (Tänk köpa nytt)
Bifogar otroligt fin skiss.
- Jag har 230x80cm att jobba med
- Tanken är att göra den med byggblock och gjuta hela plan för en hylla samt bänkskiva.
- Den kommer byggas på en befintlig betongplatta, fintar på om jag skippa att fästa bygget i betongplattan?
- Beräkning av firebox, smoker och skorsten görs med http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html
Frågor:
Hur gör jag för att fästa eldfasta teglet i fireboxen? Om man fogar dem i taket med eldfast fog, kommer det att hålla eller är det risk att de släpper? ( Ta det försiktigt, är noob på området..)
Eller är det bättre att "valva" det som i en murad pizzaugn?
Är det bättre med klassiskt tegel? Tänker att det är lättare att anpassa längder med tegel men mer jobb?
Vad blir billigare, tegel eller byggblock? (Tänk köpa nytt)
Bifogar otroligt fin skiss.
Administrator
· Skåne
· 7 744 inlägg
Jag flyttade din tråd till Altanforumet så hoppas vi att du får svar där.
Kommer följa med nöje, kul projekt. Älskar kontorsdamen som kollar klockan på bilden ovan "är maten klar snart?".
En tanke: Är pjäsen placerad någorlunda väderskyddat? Tänker på veden nertill som kanske blir fuktig vid skyfall?
En tanke: Är pjäsen placerad någorlunda väderskyddat? Tänker på veden nertill som kanske blir fuktig vid skyfall?
Vi har funderat över nåt sorts tak, men det är ju det där med bygglov.. Långa röksessions blir ju lätt lite surt om det regnar höhö. I nu läget la jag kopierade jag dit lite ved for show, har inte kommit så långt i planeringen så jag tänkt på den frågan, tack för inputGenaugenau skrev:
Jag tror en av de utmärkande sakerna med Santa Maria-grillar är det höj och sänkbara grillbordet men sen verkar det också finnas en Santa Maria-style barbeque som härstammar från Kalifornien där de använde just såna typer av grillar.Dan1891 skrev:
Kanske räcker att ha ett vanligt trädgårdsparasoll bredvid?Adb skrev:
Vi har funderat över nåt sorts tak, men det är ju det där med bygglov.. Långa röksessions blir ju lätt lite surt om det regnar höhö. I nu läget la jag kopierade jag dit lite ved for show, har inte kommit så långt i planeringen så jag tänkt på den frågan, tack för inputVår byggare (den här har jag tänkt att försöka klara av själv) är svetsare i grunden så det kanske blir massa stålluckor eller dylikt
![]()
Gällande veden tänkte jag främst att den inte ligger i ngn slags pöl. Kanske du kan sätta in galler ca 10 cm ovan mark, ungefär som i en ugn, och därefter stapla på veden. Då hamnar den över marken och den värsta vätan.
Ja nån sån lösning vore bra, kan ju montera in två-tre genomgående armeringsjärn eller dyliktGenaugenau skrev: