Jag vill dela av ett stort rum till två mindre åt mina ungar. Rummet ligger i ett gammalt hus med högt i tak - golvet är gammalt och vackert, väggarna bakom putsen är av högst oregelbundet tegel(hårt) med mellanliggande murbruk(väldigt poröst) och har rätt maffig stuckatur, taket är mest papper när man försöker borra i det (tror inte att det funkar att sätta en takregel i det).

Det här är vad jag egentligen skulle vilja göra:

Resa en mellanvägg med dörr i utan att ta bort någon stuckatur eller spika i golvet. Väggen skulle bli runt tre meter lång och ungefär lika hög. Är det möjligt? Hur kan jag tänka?
 
Det jag sett på kontoret när det satts upp väggar som inte förankras varken upptill eller nertill så har man gjort så här: De har använts sig av en regel nertill och en upptill ibland av plåt men ibland även av trä. Dessa har fått en tätningslist påklistrat i ytterkant av reglarna på den sida som går mot tak och golv. Där i mellan har man sedan satt väggens reglar, men gjort dom lite längre än vad som behövs så att de verkligen spänner mellan tak och golv.
 
BirgitS
Hej och välkommen till forumet!

Det har varit något avsnitt i något byggprogram där de satte upp en mellanvägg i en hyreslägenhet. Tyvärr tror jag att det var Timells program och de har väl TV4 dragit tillbaka från Play. Men det jag kommer ihåg är att de satte fast en U-formad plåtprofil/regel längs golvet med dubbelhäftande tejp.

Men likartade frågor har varit upp i forumet tidigare och du kan läsa många tips i t.ex. dessa trådar:
https://www.byggahus.se/forum/threa...-faesta-i-tak-vaegg-och-golv-moejligt.215818/
https://www.byggahus.se/forum/threads/tunn-innervaegg-utan-hal-i-golvet.162361/
och några andra bra sidor med tips:
https://fixarfarsan.se/2015/02/regla-upp-innervagg-utan-att-skruva-i.html
http://www.viivilla.se/inredning/barn/antligen-eget-rum/
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Tusen tack!

Det låter ju inte helt kört då att få upp en vägg utan att borra en massa. Jag har lite varit inne på att det kanske blir för hög belastning på väggen eftersom det kommer att sitta en dörr i den (som någon ofelbart kommer att smälla i ett par gånger i veckan...) men jag känner mig stärkt av det här - tack igen.
 
S spikenmittihanden skrev:
...rätt maffig stuckatur
Jag har samma problem, en stuckatur i rummet som skall dels av. Kom du fram till någon bra lösning med stuckaturen?
 
Tack för snabbt svar. Det var något sådant jag tänkt mig att man gör. Så det satt alltså gips som skars till för att matcha stuckaturen så gott som möjligt, sedan för att täcka jämt någon form av skum som kunde målas i samma färg som väggen?

Någon annan som har en idé om vad detta kan vara för skum? :)
 
Jag tog bort mitt inlägg eftersom jag har för mig att jag förklarat samma sak tidigare ... lätt att upprepa sig när man varit forumist i så många år som jag varit ;)
TS hann nog läsa mitt inlägg i alla fall. Skuren skumgummi mot stuckaturen. Satte väv på väggen och över skumgummit och målade väggen. Duktig snickare som lyckades få slätt och fint uppe vid taket.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.