Är det någon som vet hur man tappar, skarvar och pluggar bärande korsvirkestimmer? Finns det någon bra bok på området. Har ett gårdshus från ca 1700-1800 talet som jag vill restaurera. Korsvirket har sedan 50-talet varit inklätt och det har nu blivit skadat i vissa delar. Vill gärna ta fram och göra trät synligt och därför önskar jag göra det på rätt sätt. Korsvirket är blandat ek och fur. Ek i framför allt syllarna.

mvh plexi
 
Ett korsvirkeshus från 17-1800-tal - det låter som det kan vara en riktig pärla!!! ;D En varsam renovering med traditionella material och metoder är förstås det du tänker satsa på ;), och visst finns det massor av hjälp att få!
Börja hos Länsmuseet och/eller Länsstyrelsen - de kan hjälpa dig, tipsa om metoder och material och förmedla kontakter med duktiga hantverkare med erfarenhet av att renovera gamla hus. Det börjar dessutom finnas en hel del litteratur och även flera byggnadsvårdscentra som man kan vända sig till. Men allt detta vet de på museet och länsstyrelsen.
Lycka till!
 
Den bästa informationen har du nog i hur det ser ut och du har ju delarna så att säga. Att fixa nytt virke kan vara mer än trixigt och är nog det största problemet med tanke på att eken kostar lite och likaså bra furu.
Att lasta av är ett eget problem men med bra domkrafter och tålamod så brukar saker lösa sig, sen så är halva jobbet gjort och det roliga är kvar.

/Kent
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.