Hej. Har nyligen flyttat in i villa och tänkte börja lite med trädgården. För att få någonstans att slänga framförallt trädgårdsavfall tänkte jag bygga en kompost. Hade tänkt bygga den av pallkragar för att det ska vara lätt att gräva ur när det är dax. Är det något man måste tänka på, ex luftning, ska vi röra i den eller låta bli och om det är något man inte ska slänga i den? Hade bara tänkt använda den till trädgårdsavfall och inte matrester. Ska den ha lock eller inte, spelar det någon roll? Är det bara gräva upp en bit jord och börja eller ska jag ställa den på något speciellt ställe, sol/skugga? -Johan
 
Tänk på att inte ställa den för nära några träd bara, ett par meter utanför kronan minst. Annars kommer rötterna växa in i komposten.

Den ska grävas om i alla fall en eller ett par gånger om året. Man kan lufta den med grepen ibland också om den verkar kompakt. Står den i solen så blir den varmare och komposteringen går snabbare, särskilt på vår och höst, men den kommer då behöva vattnas oftare. Lock hjäper till att skugga och isolerar kanske en smula, men är inte nödvändigt.

Släng inga sjuka växtdelar eller ogräs med frökapslar i komposten, och låt gärna rotogräs ligga och torka några timmar i solen innan de läggs på komposten.

För optimal kompostering så ska du ha lite koll på balansen mellan kol och kväve i komposten. Matavfall och gräsklipp är exempel på kväverikt avfall, grenar och löv är mer kolrikt.
 
Okej. Tack. Hur är det med aska, är det bra eller dåligt?
 
Tack. Mycket fin artikel med mycke nyttig information.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.