Vi flyttade in i en villa för ett halvår sedan, byggt -80. När huset (av en standardmodell) byggdes var ett rum tänkt som klädkammare i originalutförande, men förre ägaren valde att göra det till en bastu. Men det blev inte mer gjort än att dörren flyttades mot badrummet, en ångspärr drogs upp en halvmeter från golvet samt att man lade plastmatta.
Vi har nu gjort en totalrenovering av badrummet (gipsat om, lagt kakel & klinker m.m.) och gjorde även vissa delar av badrummet: bytte trädörren mot en glasdörr, tog bort tröskeln och plastmattan och lät klinkret fortsätta in i "bastun".

Nu när badrummet är klart så har vi börjat kika på hur vi ska kunna färdigställa basturummet som en bastu. Placering av aggreggat, ventilation, bygga lavar etc. har vi lyckats reda ut. När det gäller utformning av väggar och tak så verkar det vara en ren djungel. På nån sida förespråkar man ena utförandet, och på en annan sida säger man nåt annat.
En sak jag ställer mig frågande till är varför många förespråkar att man gör bastun som ett rum i rummet? Varför skulle man inte kunna utnyttja befintliga innerväggar? Det var i alla fall den tanken vi var inne på.
Golvet i vår tänkta bastu är vad det är och kommer inte att förändras: klinker - tätskikt - flytspackel - betongplatta o.s.v.
Dock skulle vi behöva lite råd och tips samt respons på det som vi har tänkt oss för väggar och tak.

Vägg 1 och 2 (innerväggar mot tvättstuga resp. korridor).
Nuvarande konstruktion: Gips på "utsidan" samt 45x45 reglar.
Det vi tänkt oss är att sätta i en 45 isolering mellan reglarna, sätta över en bastufolie, glespanel (så att vi får en luftspalt) och slutligen en bastupanel.

Vägg 3 (innervägg mot badrummet)
Nuvarande konstruktion: Kakel på "utsidan", 2 lager med gips samt 45x45 reglar.
Det vi tänkt oss är samma "tillägg" som för Vägg 1 & 2, d.v.s. 45 isolering, folie, gles/spikpanel inkl. luftspalt samt bastupanel.

Vägg 4 (ytterväggen)
Nuvarande konstruktion: Viss osäkerhet då vi inte kunnat "titta in i" väggen helt och hållet, men det är alla fall tegel, luftspalt, ca 200-250 isolering inkl. bärande reglar 45x195, ångspärr samt en gipsskiva på insidan.
Eftersom ytterväggen redan är isolerad tänkte vi sätta bastufolien direkt på gipsen (är medveten om diskussionen om dubbla tätskikt, men bastun är ju ett torrt utrymme och i badrummet fick ångspärren sitta kvar), följt av glespanel+luftspalt och bastupanel.

Yttertaket
Nuvarande konstruktion (förutom det yttersta): ca 240 isolering, ångspärr samt glespanel.
I taket går en hel del elledningar. En elektriker påpekade att det kan finnas risk att rören smälter om man bastar ofta. Då takhöjden i nuläget är 2,38 m till glesen finns det möjlighet att sänka taket. Så det vi tänkt oss är sätta 45x95 reglar vinkelrät mot glesen (vi får då även en luftspalt p.g.a. glespanelen), isolera mellan reglarna (för att isolera elen), sätta en bastufolie och sedan en bastupanel. Kom på nu att vi kanske borde ha en luftspalt även här mellan folie och bastupanel (liknande väggarna).

Hur låter detta? Har vi tänkt rätt eller missar vi något helt och hållet?
 
Jag skulle hellre sätta SPU Sauna Satu-skivor med isolering och ångspärr i ett, istället för reglar med 45 mm isolering och bastufolie. Det verkar enklare och tar mindre plats.

Prefab basturum verkar ha en takhöjd på typ 2 meter. Om det är idealt eller bara för att de skall passa in i gamla källare vet jag inte men du behöver nog inte vara rädd för att sänka taket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.