É
Jag har en borrad brunn som är ivägen för husets tillbygge. Det är en cementring med lock på ca 1 meter diameter och sen inuti i ena hörnet är själva borrhålet som jag gissar bara är 10-20 cm.

Kan man gjuta en platta på mark för huset runt om kring denna, eller kan man på något sätt förstöra brunnen? Men gjutning innebär det förstås markjobb först för att packa grus samt några få kubik spräckning av berg på ena sidan. Se bild där brunnslocket syns nere till höger om trappan.

Lösningen ska bara gälla i ett år, sen blir det kommunalt vatten och brunnen "rivs" då (hur man nu gör, fyller med något?) och då gjuter man igen det sista av plattan. Det kommer bara vara källare/garage så gör inget att brunnen ockuperar lite plats tillfälligt.

Kommer brunnen tåla detta? Eftersom det inte är ytvatten man dricker utan det tränger in nerifrån i hålet så hoppas jag det ska gå. Men undrar om någon har kloka kommentarer.

Trädgård med brunnslock till höger om en stentrappa, omgiven av grus och växtlighet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
É
Ingen som vet något om detta? Vet ni vart man kan vända sig annars för att fråga? Hur hitta kunnig inom detta? Eller finns det andra forum för detta. Finns t.ex. specialiserade forum för värmepumpar... kanske VVS med. Räknas detta som VVS?
 
É
Jo precis, men tänkte om det fanns något liknande för detta... ett brunnsforum? :thinking::D Värmepump är ju inte riktigt borrad vattenbrunn, men jag kan ju testa!
 
wildeside
É ÉlPon skrev:
Jo precis, men tänkte om det fanns något liknande för detta... ett brunnsforum? :thinking::D Värmepump är ju inte riktigt borrad vattenbrunn, men jag kan ju testa!
Du fråga efter ett specialiserat värmepumpsforum och det va det jag hänvisa dej till.
Prova att googla om brunnar, eller kontakta någon som jobbar med brunnsborrning så kan dom säkert hjälpa dej.
Brunnen lär inte lida av en gjutning runt brunnsringen, men plattan kan bli lidande av att man gjuter igen resten senare.
Men det går säkert att lösa, fråga en konstruktör om den biten.
 
Det är inget problem egentligen. Men jag hade undvikit att gjuta igen brunnen innan du kopplar in kommunalt. Gjuter du en platta över hela brunnen kan du ge dig fan på att pumpen havererar och du behöver lyfta den.
 
É
Okej jag kanske uttryckte mig otydligt. Värmepumpsforum var ett exempel från mig, och menade sen om det fanns något annat för just mitt område/fråga.

Ja som du säger så är nästa steg att ta reda på om plattan i sig klarar detta också. Men jag har ställt båda dessa frågor kombinerat tidigare utan att ha fått något svar så jag gjorde nu ett sista försök att förenkla genom att endast fråga om brunnen. Så frågar jag om plattan senare. Tänkte också fråga med någon som eventuellt gjuter plattan sen.
 
É
N NoOne2k skrev:
Det är inget problem egentligen. Men jag hade undvikit att gjuta igen brunnen innan du kopplar in kommunalt. Gjuter du en platta över hela brunnen kan du ge dig fan på att pumpen havererar och du behöver lyfta den.
Låter hoppfullt att du inte ser några stora problem!
Nej brunnen i sig gjuter jag inte igen utan min tanke är att gjuta plattan runt om brunnen, kanske runt befintliga cementringen som tydlig gräns. Sen när kommunala är påkopplat så gjuter man igen plattan.
Och med att gjuta igen plattan tänker jag mig ungefär att riva bort cementringen, fylla igen borrade hålet, packa makadam, lägga frigolit och sen gjuta plattan (precis som övriga plattans konstruktion). Ska bara inte sätta sig nåt sen...
 
  • Gilla
NoOne2k
  • Laddar…
S
Teoretiskt ska det inte påverka vattentillförseln, av den anledningen du säger. Borrade brunnar fylls på av sprickor i berget som kan komma precis varsomhelst ifrån. Obs ej expert, men har borrad brunn.

Ps man brukar väl plugga borrade brunnar om de inte ska användas, på dig låter det som du tänkt fylla upp hela hålet - det låter omständligt.
 
É
Okej tack låter bra om det räcker plugga på något sätt. Jag har inte bestämt nån speciell metod än men antar man måste går något. Känns bra om man inte har ett öppet hål rätt upp under plattan även om jag inte vet vad som kan hända.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.