Vi byggde hus 2011 med ett burspråk på bottenvåningen och balkong ovanför. Redan då tvekade vi lite kring balkongen och funderade lite om det inte vore bäst att "bygga in" den redan då. Hur som helst så kunde vi inte bestämma oss, och tillslut så fanns det inte tid att göra fler ändringar. Så här 9 år senare kan vi konstatera att balkongens enda användningsområden har varit att antingen ta bort snö från parabolantennen eller att klä in räcket med julbelysning. Med tanke på att balkongen dessutom kräver extremt mycket underhåll (har redan fått måla om träräcket 2 ggr), har vi nu bestämt oss för att inte ha den kvar.

Som ni kan se på bilderna nedan så finns det vissa utmaningar med att bygga in balkongen och få ca 10 m² ökad boyta. Här följer en punktlista med problem eller frågeställningar;

  • Balkongens takkupa (ytterväggar) linjerar inte med burspråkets ytterväggar på entréplan (balkongens takkupa är ca 50 cm smalare på båda sidorna)
  • Om takkupans ytterväggar ska flyttas ut (för att linjera med burspråket), behöver en takstol på varje sida om takkupan byggas in i väggen. Är det ens möjligt?
  • Om man enbart förlänger takkupan, så kommer det bli ca 50 cm skillnad mellan yttervägg övervåning och yttervägg bottenvåning (på båda sidorna av övervåningens utbyggnad, ej framsida). Det skulle inte se särskilt trevligt ut, om det ens finns någon bra lösning för att få till det?
  • Om takkupans ytterväggar flyttas ut (för att linjera med burspråket), krävs det skapliga ingrepp på taket. Ränndalar behöver flyttas etc. Vad innebär det? Behöver vi lägga om stora delar av taket då, inkl takpapp etc?
  • Det är gjuten platta med golvvärme på entréplan, så det är uteslutet att krympa burspråket.
  • Är det omöjligt? Vad kan man göra istället? Ersätta balkongdörren med fönster, och förse med falsat plåttak?
Bilder;

Vitvilla med burspråk och balkong ovanför, omgivet av trädäck och gräsmatta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ritning av husfasad med burspråk på bottenvåning och ovanliggande balkong som ska byggas in.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ritning av husfasad med burspråk och ovanliggande balkong som illustrerar renoveringsutmaningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Blå ritning av ett hus med burspråk och potentiell balkonginbyggnad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag känner att det inte är alldeles enkelt att komma på vad som är bäst/enklast/snyggast eller vad som ens är möjligt (inom rimliga ekonomiska gränser) i det här läget? Är det någon som gjort något liknande? Tips på smarta lösningar (gärna med minsta möjliga påverkan på taket)? Vi kommer antagligen inte bygga något själv, utan det blir via snickare. De som byggde huset ska ev komma och kika inom kort.

Planen är att få till ett större tv/tv-spelsrum i allrummet på övre plan. Det hade också varit trevligt om man kunde få in någon form av skrivbordsyta, men det är inte lika viktigt.

Vi har också planer på att bygga ett uterum direkt utanför altandörren (dvs den del av altanen som inte är under tak idag), och det befintliga skärmtaket ska isf rivas. Även om altanen sänks till marknivå så behöver det kommande uterummets tak hamna mot dagens balkongräcke, vilket är ytterligare en anledning till att ersätta balkongen med något annat.

Tankar, idéer och synpunkter tas tacksamt emot :)
 
Det var dåligt med svar här... Kan komplettera med att vi ev skulle vara ok med att innerväggarna blir tjockare (för att kompensera)...

Jag är dock mer inne på den enklare lösningen, med att att förlänga den befintliga takkupan, problemet blir ju då att lösa att övervåningen inte linjerar med burspråket. Tänker att det kan se riktigt tokigt ut?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.