Håller på och renoverar lite. Bland annat göra i ordning väggar och isolera. Ofrånkomligen blir det ju en del elkablar som behöver flyttas eller dras nya. Har egentligen två frågor...

När det handlar om elarbeten. Vad får man göra själv och vad krävs det en elektriker till? Har hört en del olika om detta. En del hävdar inget andra att man får göra vissa enklare saker.

Största problemet jag har med en vägg är att det sitter en äldre grov kabel som går ut till ett gårdshus. Denna kabeln är dragen över väggen på ett lite lustigt sätt. (Har plockat bort en garderob så kabeln följer det gamla regelverket.) Att flytta på den är ju ett solklart arbete för en elektriker. Skulle dock vilja se vilka alternativ som finns istället.
Har haft en tanke på att snickra upp en trumma runt den som man kan öppna alternativt bygga in den. Bygga in den känns inte riktigt lämpligt men en trumma borde väl vara ok?
 
Det finns bara på detta forum diskutioner om vad du får göra som får dig fast i flera dar att läsa igenom. ;)
Kort sammanfattning.
Du får inte göra någonting vid ändring av anläggningen.
Du får byta ut befintiga uttag och brytare om du vet hur man gör.
Vissa elektriker tillåter att du hjälper till med rördragning håltagning mm. Men börja med att prata med elektikern om vad som ska göras och om han är med på det.
 
Angånde kabeln så kanske det går att dra om den och då annorlunda. Beror på hur det ser ut.

//Patrik
 
Du kan bygga in kabeln om du sätter ett "lock" som är demonterbart så att man kan komma åt kabeln hela dess längd. Men då bör du märka ut att kabeln finns bakom locket.
 
Du får i princip inte flytta på någon kabel som är fast monterad.
Dvs allt utom skarvsladdar/anslutninskablar till apparater.

Du får dock byta uttag och strömbrytare om du vet vad du gör.
 
Ang den grova kabeln. Kolla med elektrikern om det går att förlägga den i ett grovt rör på samma sträcka. Det finns VP-rör på 28 mm. Är det inte för många böjar kanske det går. Det som behöver göras är då att ta loss kabeln, montera dit röret och dra i kablen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.