Detta verkar vara ett koncept som finns i USA, där kan man köpa motorer från fräsar utan själva skalet och annat. Även Bosh säljer motorer bl.a. på Amazon.

Tänkte kolla vad som finns här i europa men har inte hittat nånting. Skulle gärna ha byggt ett fräsbord med fräslyft för det är nog mera användbart än en vanlig handöverfräs och jag tänkte kanske man kunde spara lite pengar på det viset...

Är det nån här som byggt ett fräsbord från bara en motor eller gått i liknande tankar? Jag undrar ifall man borde köpa en begagnad fräs och slakta den. Är det nån större skillnad om man ska ha bara motorn till detta syfte eller är det fortfarande värt att satsa på kvalité?
 
Jag hade tidigare en lös fräsmotor "Kress FME-800" med 43mm hals som var praktiskt att bygga egna lösningar till. Handöverfräs är bra men ett bord blir ännu bättre!
 
Redigerat:
Jag hade kollat på dom men jag har som krav det ska ta 12mm fräsbitar samma som en större handöverfräs gör.
 
Då blir det en "kinaspindelmotor", vattenkyld och med frekvensomvandlare. ER20 spännhylsor, fantastiskt tyst motor men den blir lite dyr, typ 3kkr och så tillkommer ett enkelt vattenkylsystem.

Bosch GMF 1400?
 
Janå orsaken till att jag funderar på enbart motorn är ju för att spara pengar, annars är det lika bra att ta nån begagnad bosch fräs eller liknande och slakta.
 
Frågan har väl varit uppe några gånger tidigare men jag tror inte den har fått något bra svar. t.ex.: http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/194433-basta-routerliften.html

Personligen tror jag det blir svårt att hitta något billigt utan att det behövs diverse tillbehör som gör att det totalt sett blir dyrt. De prismässigt bästa alternativen som jag känner till är att montera någon av dessa:
http://www.toolstop.co.uk/triton-tra001-dual-mode-precision-plunge-router-2400w-330165-p70069
http://www.toolstop.co.uk/dewalt-dw625ek-1-2in-variable-speed-plunge-router-240v-p769

Jag har själv en DW625 monterad i mitt bord.

Trend T11 är väl också populär att sätta i bord tack vare den inbyggda höjdjusteringen.. Något dyrare dock men inte så mycket mer som jag trodde:
http://www.toolstop.co.uk/trend-t11ek-2000w-1-2-variable-speed-workshop-router-240v-p14761

Ja, det blev tyvärr inget svar på frågan...
 
Även ett svar som säger det inte går är ett svar i min mening så tack iaf :)

P.S. Du nämner diverse tillbehör men jag ser inte riktigt vad det är som jag behöver som borde kosta? Jag tänker ju bygga höjdjustering, bord osv. själv (ritningar finns) så jag ser inte att jag behöver annat än en motor och frässtål.
 
Redigerat:
DennisCA skrev:
Du nämner diverse tillbehör men jag ser inte riktigt vad det är som jag behöver som borde kosta? Jag tänker ju bygga höjdjustering, bord osv. själv (ritningar finns) så jag ser inte att jag behöver annat än en motor och frässtål.
Ja, jag tänkte kanske mer på hur det brukar bli för min egen del...
Jag tänkte också på att om man tar en motor från USA så tillkommer transformator/omvandlare som kan kosta en hel del om den skall klara lite effekt. Det finns lite motorer i EU också men de verkar mest vara för CNC-byggare. Då verkar det behövas diverse fästen mm. Här är t.ex. en sida, inget billigt direkt men ganska kul...
https://cnc-plus.de/Spindle-Motors---Spare-Parts/Milling-Spindle-Motors/

Men jag tycker faktiskt att det borde gå att hitta något som fungerar. Kan det verkligen vara så att det inte finns någon efterfrågan på sådanahär prylar i EU?
 
Jo med dom priserna lutar jag emot att gå till den lokala loppisen och köpa någon no name billigt skit till fräs som jag sen kan slakta för motorns skull. Så har jag något att börja ifrån iaf. Det finns ritningar på fästen m.m. för rena motorer annars som är universala. Matthias Wandel har ett exempel men det finns många, denna design gillar jag för den tiltar:
http://woodgears.ca/router_lift/index.html
 
Det är tyvärr väldigt sällsynt med loppis no name fräsar som tar 12 mm vad jag vet. Dom billiga som finns är ofta gamla med ett fast högt varvtal.
 
Har du övervägt Tritons routrar, de är mycket lämpliga att sätta i ett fräsbord eftersom det går att justera höjden ovanifrån med hjälp av en medföljande vev. Jag köpte min från England, men de säljs även i tyskland. Jag har minstingen JOF001 men för montering i fräsbord kanske de något kraftigare modellerna är att rekommendera. Alla modellerna tar halvtum, jag fick med 3st olika spännhylsor, 1/2", 1/4" och 12mm, skaffade också en reducerare 1/2" till 8mm. Känns mycket välbyggd, min kostade ca 130 pund så klart prisvärd.
http://www.tritontools.com/en-GB/Model/MOF001
 
Jag byggde Mathias Wandels lift genom att köpa hans ritningar. Modifierade en vanlig eurofräs (Ryobi), du hittar min byggtråd här på forumet och lite bilder på Mathias sida.
 
Det där blev ju bra, något sådant jag vill göra själv, fast det skulle inte passa att bygga in den på min såg så det blir något som får stå skillt för min del. Som tur har jag en massa 12 och 18mm plywood att bygga från. Det får bli skattjakt på begagnade fräsar nu, får se om jag hittar något passande.
 
larky skrev:
Då blir det en "kinaspindelmotor", vattenkyld och med frekvensomvandlare. ER20 spännhylsor, fantastiskt tyst motor men den blir lite dyr, typ 3kkr och så tillkommer ett enkelt vattenkylsystem.
Men vad tusan, att jag aldrig tänkte på det! Hade en oanvänd sådan spindel inklusive en tveksam kina-frekvensomriktare som jag sålde för att finansiera ett servo till min CNC-fräs. Att jag aldrig tänkte tanken att fräsa till ett fäste och sätta den i fräslyften! Helt sjukt ju, hade ju varit rätt mycket roligare än DW625:an som sitter där nu...
 
Jag har än så länge inte hittat någon billigare variant i 2 kw klassen än dom fräsar som finns att tillgå tex DW makita bosch triton osv.
Har inte även trend en fräs som man kan sköta via vev om man monterar den i ett bord.
Det man absolut vill ha är en fräs med så stora kullager som möjligt och kraftig infästning.
Alla dessa fina spindlar som finns är galet dyra.

pär
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.