Jag undrar om det är möjligt att bygga extra-WC i anslutning till befintligt badrum utan att göra allt för stora ingrepp på badrummet. Bostaden är bara två år så det känns lite synd att riva ner ett nytt badrum. Jag har tänkt att bygga om två sovrum genom att flytta en vägg och ta ca 3-4 kvm till gästtoa och ev. en garderob. Har ingen koll på VVS så ber om ursäkt för mina frågor men kan man ansluta gäst wc till avlopp via avloppet vid handfat om man installerar en Saniflo WC eller måste man använda befintligt wc-avlopp? Om detta bygge är möjligt, vad tror ni det kan tänkas kosta, mellan tummen och pekfingret?

Ritning av bostad visar potentiell ombyggnad för extra WC nära befintligt badrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Planritning som visar befintligt badrum i anslutning till två sovrum, potentiell plats för extra WC markerad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Saniflo, kanske är en möjlighet. Annars gäller ju rätt stora ingrepp i golvet för att dra avlopp till den nya toan. man behöver också fundera över hur handfatet skall kopplas till avlopp. Man kan ju tänka sig ett utanpåliggande rör på väggen (fult), och kanske ansluta även det via saniflon.

Ett litet problem är att du kommer behöva göra hål in till badrummet, för vatten och avlopp. Det går inte att täta de hålen på ett godkänt sätt utan att riva en del kakel. Det skall sitta tätningsmanschetter på rören, som limmas mot tätskiktsfolien under kaklet.

I praktiken kan man troligen nöja sig med silikontätning där, men det är formellt inte godkänt.

Du kommer att behöva tillstånd från föreningen för en extra toa.
 
Kostnad är vanskligt att uppskatta. Men lite väldigt grova tankar:

Tätskikt golv 5 - 10 000 beroende på vad du vill ha.
El 5 - 10 000, antar då el till en saniflo, el till allmänbelysning på toan. Kan bli dyrare om det är svårt att hitta ngn. vettig anslutningspunkt för indragning till nya toan.

Saniflo + toastol 10 - 15 000.
Handfat, blandare osv 1000 - 2000
Rör, kopplingar osv. 2 - 3000
VVS arbete 10 - 20h kanske 10 - 20 000 (inklusive konstiga tillägg för bil osv).

Och så lägg på 25 000 för saker som är helt glömda ovan.

Till detta kommer ju byggnadsarbetet med att flytta vägg, kanske nya golv efter väggflytten, elarbete så de nya rummen får egna lampor och brytare (trist att behöva gå till andra rummet för att släcka lampan). och ytskikt på väggar (inga speciella krav på väggar på toan).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.