För att få slagportar till garaget som liknar husets dörr har jag funderingar kring att bygga dessa själv.
Jag har läst imported_Byggarens utmärkta inlägg http://www.byggahus.se/forum/byggma...-bygga-dorr-som-inte-slar-sig.html#post507346
och har några funderingar.

Jag har tänkt att garageportarna ska täcka 2500 x 2100 mm höga, dvs dörrbladen ska vara 1200 mm breda och 2050 höga.

Jag tänkte utgå från 12 mm konstruktionsplywood http://www.byggmax.com/se-sv/byggva...lan/plywood-osb/1005/konstruktionsplywood-p30
finns det vettigare alternativ, OSB?

Sedan en ram av 45x70 mm som vändlimmas enligt beskrivningen i länkat inlägg ovan. Som jag förstår det klyver man regeln och får då två delar som är 45x34 mm, dels vrider man den ena delen 180 grader så att den nysågade ytan kommer utåt och den hyvlade ytan på samma del kommer mot den nysågade på den andra delen, dels vänder man ena delen 180 grader så att änden av regeln hamnar vid andra änden av den andra delen. Vilken dimension på skruvar bör användas när man skruvar ihop delarna?
Som jag förstått det bör reglarna i överkant och underkant av dörrbladet vara de längsta, och i mitt fall 1200 mm långa, och reglarna i dörrbladets dörrsidor då 2050-70-70 = 1910 mm långa.
Bör någon snedregel monteras för att stötta upp regelverket, eller räcker det med plywoodens styvhet?
Som jag förstod skruvas reglarna ihop genom en skruv, t ex 6x120, snett genom den 45 mm breda ytan av över- och underliggande 1200 mm långa reglar in i de 1910 mm långa stående reglarna.
Sedan i med cellplast.

Jag har tänkt sätta en likadan 12 mm konstruktionsplywood på insidan, blir det onödigt tungt?

Som gångjärn tänker jag mig några enkla dörrgångjärn från Biltema http://biltema.se/sv/Bygg/Gangjarn/Dorr/Dorrgangjarn-2-st-86297/ fyra stycken per sida.

Av vad bygger jag karm? Kan jag ta 45 x 90 mm reglar och spika på en 20 mm trälist på insidan, dörrbladet blir ju 69 mm tjockt. Bör jag ta något grövre, t ex 45 x 120 mm och en 45 mm bred trälist?
Garaget ska hålla några enstaka plusgrader. Hur tätar jag dörren, gummilist runt om längs den påspikade trälistan på karmen?

Jag har tänkt att dörren ska se ut lite som http://www.bordorren.se/garageporta...ter/solen-cgp-833/firstimage_garageport_large
och har tänkt skruva fast lister på plywoodskivan inifrån och limma dessa. Är det ok?

Andra tankar och synpunkter?
 
Hjälper kanske inte dig så mycket i byggnationen, men jag har använt ett par gamla portar som jag renoverat för ett liknande ändamål.
Plockade bort insidan först och ersatte med en ny 4mm plywood som limmades mot ramen, där jag sköt fast skivan med en klammerpistol (5,5*16mm)
Vänder sedan dörren och tar av utsidan och fyller tomrummen med tillskuren frigolit. Fick använda två skivor med olika tjocklek så att hela utrymmet blev fyllt.
Sedan monterar man lämpligt ytmaterial. I vårt fall använde jag en vanlig spårad plywood som limmades, även här sköt jag fast den med klammer, fast längre.
Och så en ny omgång kraftigare gångjärn som jag jag fräste ned i ram och karm.
Sedan avslutas allt med målning.
Tror att karm/dörrar som jag fick tag på var från 40-50-tal, men virket var friskt kärnvirke och jag slapp bygga ram/karm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.