Jaha, eftersom att man inte kan ge sig och vill prova på saker så har jag nu skaffat hem 25 st dioder som jag tänkte hitta på nåt kul med.

MEN nu till mitt lilla problem, elektronikkunskaperna har gått i glömska :blushing: och jag har ett 350mA konstantströms drivdon som är dimmerbart men hur f*n ska jag koppla ihop dioderna?

Info om dioderna:

  • Forward Voltage (V) : 3.2 ~ 3.8
  • Reverse Current (uA) : <=30
  • Max Power Dissipation : 80mw
  • Max Continuous Forward Current : 30mA
  • Max Peak Forward Current : 75mA
  • Reverse Voltage : 5~6V
 
Dioderna du har köpt vill ha en ström på 30mA. I princip skulle du kunna koppla tolv stycken parallellt och få 350/12 = 29mA i varje diod. Det funkar dock inte bra i praktiken eftersom dioderna inte är exakt lika. Med ett motstånd i serie med varje diod skulle det funka bättre. Du får då en effektförlust i varje mostånd, så lampan blir inte lika energieffektiv.
 
En bild som förklarar föregående inlägg.

Anledningen att det blir krångligt är att de drivdon som finns att köpa generellt är konstruerade för "Power-LED". En sådan diod vill normalt ha en ström på 350 eller 700mA för att lysa fullt.
 
  • ledlampa.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det var min tanke med, lampan behöver inte bli så högeffektiv men den ska ju mer än glimma lite.

Kanske sätta 13 st parallelt så borde man ju slippa motståndet? då blir det ju 27mA över varje

Vad är skillnaden mot en "Power-Led" emot en "vanlig"?
Jag köpte ju en av dom som gav mest ljus utav dom jag hittade
 
Problemet är att framspänningsfallet varierar lite mellan dioderna, så om dom parallellkopplas utan motstånd så kommer bara en av dom att lysa (om man drar det till sin ytterlighet) - den med lägst framspänningsfall.

En Power-LED är en (1) lysdiod som ger lika mycket ljus som ~15 stycken "vanliga".
 
Power-led är vad det låter som. De tål mer ström och lämnar mer ljus. Exempelvis tål de minsta power-led c:a 12 gånger så mycket ström som dioderna du köpt. De går att använda till belysning och inte bara indikeringar. Normalt parallellkopplar man inte lysdioder. Om du kopplar utan motstånd så går det också, men alla kanske inte lyser lika starkt.

Erik
 
Vi har på jobbet haft billiga LED-handlampor/arbetsbelysning med många små dioder som har pajat ganska fort, det visade sig att dioderna var parallellkopplade med ett gemensamt strömbegränsningsmotstånd!

Som sagt, använd ett motstånd på varje slinga med seriekopplade dioder!
 
Då får det bli att seriekoppla istället och använda en vanlig elektronisk trafo.
Men sen är frågan hur den kommer att fungera eftersom det blir för låg belastning på den och det lär väl inte gå att dimmra heller.

Får forska lite till :p
 
Om du nu kan hitta en trafo som ger 30mA konstant ström. Du får nog bygga en själv. Kjell&Co har ett schema utifrån en LM317T. Problemet med seriekoppling är dock att spänningen måste upp ganska mycket, t.ex ca 20V för 6 stycken så du kan behöva flera drivare.
 
Bo.Siltberg skrev:
Om du nu kan hitta en trafo som ger 30mA konstant ström. Du får nog bygga en själv. Kjell&Co har ett schema utifrån en LM317T. Problemet med seriekoppling är dock att spänningen måste upp ganska mycket, t.ex ca 20V för 6 stycken så du kan behöva flera drivare.
Min tanke var att koppla 4 i serie (3V/Lysdiod och den trafon jag har liggande ger 11,5V konstantspänning) och sedan lägga 5 sådana konstruktioner parallelt
 
Har kollat lite på LM317T men blir inte riktigt klok på schemat, får nog leta rätt på mina gamla elektronikböcker ifrån skolan.

Sen har jag rotat lite i mina lådor och hittat lite olika nätadaptrar, hittade en på 11,5V, Max 3,6 VA, en sådan borde ju fungera eller kommer det att flimmra eller bli nåt annat knas?
 
Den kommer nog att fungera utmärkt.
 
Funkade fint med nätadaptern, nu ska jag bara göra färdigt själva konstruktionen och skaffa ett 220ohm motstånd d^_^b

Har gjort ett litet snabbmontage för att testa resultatet och det blev bra fast det ser inte så bra ut på bild tyvärr, ser lite för grönblått ut och jag tror inte att våran fula matta gör det bättre heller q(;^;)p
dsc00652ac.jpg
 
Tänk på att dioders ström är extremt beroende av spänningen, därför bör man alltid ha ett seriemotstånd.


Vad gäller att paralellkoppla så ska man också tänka på att ledningarna i sig är motstånd.

Hur var de där billiga lamporna som snaggletooth träffat på konstruerade? Om alla lysdioderna sitter paralellt på en rad så bör plus matas in i ena änden av raden och minus i andra änden, så att spänningsfallet blir ungefär samma för matningen av alla lysdioder. Helt klart är den konstruktionen ingen höjdare. Det kan funka bättre om man har lika långa riktigt klena ledningar till varje lysdiod, men jag ger ändå tummen ner...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.